Navigációs útvonal

Az európai parlamenti választásokon való részvétel növeléséért - 10/01/2014

Az Európai Parlament ülésterme

A szavazópolgárok mind a 28 EU-tagországban az urnákhoz járulnak majd májusban, hogy eldöntsék, ki képviselje őket az elkövetkező 5 évben a jelenleginél több képviselőből álló Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament jogköre 2009-ben számottevően bővült, s ennek köszönhetően idén tavasszal remélhetőleg többen fognak az urnákhoz járulni, mint eddig bármikor 1979 óta, vagyis azóta, hogy az uniós polgárok közvetlenül választhatják meg európai parlamenti képviselőiket.

Az a tény, hogy az Európai Parlament szerepe erősödött az EU döntéshozatali folyamatában, egyben azt is jelenti, hogy az újonnan megválasztott európai parlamenti képviselők egyik első feladata az Európai Bizottság elnökének megválasztása lesz majd.

A Lisszaboni Szerződésben meghatározott új szabályok értelmében a Bizottság elnökét az uniós állam- és kormányfőknek kell majd jelölniük az európai parlamenti választásokon született eredmény alapján. Ez maga után vonja, hogy a Parlamentnek a biztosok kiválasztásába is nagyobb beleszólása lesz.

A választói kedv növeléséért

A fentiekkel összefüggésben az a változás is említést érdemel, hogy a májusi választások alkalmával első ízben kapnak a politikai csoportok lehetőséget arra, hogy saját jelöltet állítsanak a Bizottság elnöki posztjára.

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) már megnevezte hivatalos jelöltjét. A balközép politikai csoportosulás az Európai Parlament jelenlegi elnökét, a német Martin Schulzot szeretné az Európai Bizottság élén látni.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) elnevezésű centrista csoport a következő hónapban dönti el, hogy Olli Rehn finn biztost vagy Guy Verhofstadtot, Belgium volt miniszterelnökét indítja-e a posztért.

A jobbközép Európai Néppárt (EPP) várhatóan márciusban dönt majd a jelölt személyéről. Az EPP jelöltjét illetően pillanatnyilag mintegy fél tucat név forog közszájon, köztük négy jelenlegi, illetve volt miniszterelnök neve.

A Zöldek négy személy közül internetes előválasztás útján választják majd ki saját jelöltjüket.

A távolmaradás csökkentéséért

A fent említett változások remélhetőleg arra ösztönzik majd az uniós polgárokat, hogy nagyobb érdeklődést tanúsítsanak a választások iránt, és segíteni fognak abban, hogy növekedjen az alacsony részvételi arány, mely 2009-ben mindössze 43%-ot tett ki.

Egy tavaly végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 62%-a úgy gondolja, várhatóan kedvezően hat majd a részvételre, hogy a pártok saját jelöltet indítanak az európai bizottsági elnöki posztért, illetve hogy Európa-szerte ugyanazon a napon kerül majd sor az európai parlamenti választásokra.

Az új választási rendszerben az uniós választópolgároknak első alkalommal nyílik majd lehetőségük közvetlenül beleszólni abba, ki legyen az Európai Bizottság új vezetője. Ez nagy valószínűséggel növelni fogja az EU demokratikus legitimitását.

2014. évi európai parlamenti választások

Így működik az Európai Parlament

Európai Parlament

Ugye Ön is voksol majd az európai parlamenti választásokon?

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek