Navigacijski put

Mobiliziranje glasača za europske izbore - 10/01/2014

Dio zgrade Europskog parlamenta.

Na izbore za prošireni Europski parlament u svibnju glasači iz svih 28 država članica EU-a izabrat će političare koji će ih zastupati sljedećih 5 godina.

Budući da su Parlamentu 2009. dodijeljene znatne nove ovlasti, proljetni izbori mogli bi biti najzanimljiviji od uvođenja izravnih izbora za skupštinu 1979.

Pomak ravnoteže moći u EU-u prema Parlamentu znači da će jedna od prvih zadaća novoizabranih zastupnika u Parlamentu biti glasovanje o novom predsjedniku Europske komisije.

Novim sustavom, utvrđenim u Lisabonskom ugovoru , predviđa se da šefovi vlada i država Unije na temelju izbornih rezultata u EU-u imenuju kandidata. Na taj će način Parlament imati i veći utjecaj na odabir povjerenika.

Mobilizacija glasača

S tim je povezana i promjena prema kojoj će klubovi zastupnika na svibanjskim izborima po prvi put predlagati kandidate za dužnost predsjednika Komisije.

Stranka lijevog centra Europski socijalisti (PES) za svojeg je službenog kandidata već odabrala njemačkoga zastupnika u Parlamentu Martina Schulza, sadašnjeg predsjednika Parlamenta.

Centristička koalicija Liberala i demokrata za Europu (ALDE) odlučit će se tijekom sljedećeg mjeseca između finskog povjerenika Ollija Rehna i bivšeg belgijskoga premijera Guya Verhofstadta.

Istovremeno se šestero kandidata – među njima 4 sadašnja i bivša premijera – natječu za mjesto kandidata desnog centra Europske pučke stranke (EPP), a odluka se očekuje tijekom ožujka.

Zeleni će svojeg kandidata odabrati internetskim glasovanjem na predizborima između 4 kandidata u užem izboru.

Ravnodušnost glasača

Predviđa se da će se promjenama potaknuti veće zanimanje za izbore i preokrenuti trend slabog odziva birača, koji je na izborima 2009. iznosio samo 43 % biračkoga tijela.

Prošlogodišnjim ispitivanjem javnog mišljenja utvrđeno je da 62 % ispitanika smatra da bi se odziv birača povećao ako bi kandidati za predsjednika Komisije bili povezani sa strankama, a izbori se održali istog dana širom Europe.

Novi sustav znači i da bi europski glasači po prvi put mogli izravno utjecati na imenovanje novog predsjednika Komisije, a time bi se ojačala i demokratska legitimacija Europske unije.

Izbori 2014

Način rada Europskog parlamenta

Europski parlament

Izbori za Europski parlament – mobiliziranje glasača

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice