Διαδρομή πλοήγησης

Για μια μεγαλύτερη συμμετοχή στις επερχόμενες ευρωεκλογές - 10/01/2014

Μέρος του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ενισχυμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Μάιο, ψηφοφόροι και από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης θα εκλέξουν τους πολιτικούς που θα τους εκπροσωπούν τα επόμενα 5 έτη.

Λόγω των σημαντικών νέων εξουσιών που δόθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο το 2009, οι φετινές ευρωεκλογές θα πρέπει να προσελκύσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων από τότε που καθιερώθηκε η εκλογή των μελών αυτού του οργάνου με άμεση ψηφοφορία.

Η μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων υπέρ του Ευρωκοινοβουλίου σημαίνει ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντα των νεοεκλεγέντων ευρωβουλευτών θα είναι να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, που θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας , οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ορίζουν έναν υποψήφιο με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει επίσης μεγαλύτερη επιρροή στην επιλογή των επιτρόπων.

Ενίσχυση της συμμετοχής των ψηφοφόρων

Μια σχετική αλλαγή όσον αφορά τις εκλογές του Μαΐου είναι ότι για πρώτη φορά οι πολιτικές ομάδες θα προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κεντροαριστερό κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) έχει ήδη επιλέξει τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς — τον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου — ως επίσημο υποψήφιο για τη θέση αυτή.

Η κεντρώα Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) θα επιλέξει τον επόμενο μήνα μεταξύ του Φινλανδού επιτρόπου Όλι Ρεν και του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) θα επιλέξει μεταξύ έξι υποψηφίων — μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 4 νυν και πρώην Πρωθυπουργοί — κατά πάσα πιθανότητα τον Μάρτιο.

Οι εκλογή του υποψηφίου των πρασίνων θα γίνει διαδικτυακά, από έναν περιορισμένο κατάλογο 4 υποψηφίων.

Ενάντια στην απάθεια των ψηφοφόρων

Αναμένεται ότι οι αλλαγές θα συμβάλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τις εκλογές και ότι θα αντιστραφεί η τάση του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής των ψηφοφόρων, που το 2009 ανερχόταν μόλις στο 43 % του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με περυσινή δημοσκόπηση, το 62 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο ορισμός κομματικών υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής καθώς και η διοργάνωση των εκλογών την ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη θα συμβάλουν στην αύξηση της συμμετοχής.

Με βάση το νέο σύστημα, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν, για πρώτη φορά, άμεσο λόγο στον διορισμό του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη δημοκρατική νομιμότητα της Ένωσης.

Εκλογές του 2014

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ψήφισε στις Ευρωεκλογές για ν' ακουστεί η φωνή σου

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι