Навигационна пътека

Европейски избори: привличане на повече гласоподаватели - 10/01/2014

Част от сградата на Европейския парламент

През май гласоподавателите във всички 28 страни от ЕС ще изберат политиците, които през следващите 5 години да ги представят в един Европейски парламент с по-големи правомощия.

Поради значителните нови правомощия, предоставени на Парламента през 2009 г., се очаква изборите през тази пролет да предизвикат най-голям интерес от първите преки избори през 1979 г. насам.

Тези правомощия означават, че една от първите задачи на новоизбраните членове на Парламента ще бъде да гласуват кандидатурата на следващия председател на Европейската комисия.

Съгласно новата система, въведена с Договора от Лисабон , държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да номинират кандидат въз основа на резултатите от изборите. Това също така означава, че Парламентът ще има по-голямо влияние върху избора на комисари.

Предизвикване на интерес сред избирателите

Друга промяна, свързана с изборите през май, е че за първи път политическите групи ще предлагат кандидати за поста на председател на Комисията.

Лявоцентристката Партия на европейските социалисти (ПЕС) вече определи германския евродепутат Мартин Шулц — настоящ председател на Парламента — за свой официален кандидат за поста.

Центристкият Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) следващия месец ще избере своя кандидат между финландския комисар на ЕС Оли Рен и бившия белгийски министър-председател Ги Верхофстад.

Междувременно около половин дузина кандидати — включително 4 настоящи и бивши министър-председатели — се конкурират да бъдат номинирани за кандидат от дясно-центристката Европейска народна партия (ЕНП), като решението се очаква през март.

Зелените избират своя кандидат измежду 4 участници в първични избори онлайн.

Борба с апатията сред избирателите

Надеждите са, че промените ще предизвикат по-голям интерес към изборите и че ще се обърне тенденцията за понижаване на избирателната активност, която спадна до едва 43% на изборите през 2009 г.

При проучване на общественото мнение през миналата година 62% от анкетираните са били на мнение, че наличието на свързани с партии кандидати за председател на Комисията, както и провеждането на изборите в един и същ ден в цяла Европа ще доведат до по-висока активност.

Новата система означава, че европейските гласоподаватели за пръв път ще имат пряко влияние върху определянето на председателя на Комисията и така би трябвало да се увеличи демократичната легитимност на ЕС.

Избори 2014

Как функционира Европейският парламент

Европейски парламент

Избори за Европейски парламент — привличане на повече избиратели

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки