Sökväg

Grekland tar över rodret i EU - 07/01/2014

Logotyp för det grekiska ordförandeskapet

Tillväxt, sysselsättning och social jämlikhet är Greklands prioriteringar under landets halvårslånga EU-ordförandeskap som inleddes på nyårsdagen.

Grekland vill i första hand

• ta itu med den höga ungdomsarbetslösheten
• göra det lättare för små och medelstora företag att få finansiering.

Andra prioriteringar är att förbättra den ekonomiska styrningen i euroområdet och avsluta förhandlingarna om bankunionens nästa steg. Målet är framför allt att förhindra att finanskrisen upprepas.

Grekland vill också skärpa EU:s åtgärder mot olaglig migration och se över politiken när det gäller havsfrågor och dataskydd. En annan punkt på dagordningen är den första generationens biodrivmedel och skiffergas.

Under det grekiska ordförandeskapet hålls ett viktigt toppmöte med de afrikanska länderna och man hoppas kunna enas om ett nytt fiskeavtal med Marocko.

Ett späckat program

Det är bråda tider när Grekland tar över ordförandeklubban – många frågor måste lösas innan det sittande Europaparlamentet avgår i april. I maj hålls det val till Europaparlamentet i alla 28 EU-länder, och därefter ska en ny EU-kommission utses.

Under det kommande halvåret kommer Grekland att leda hundratals formella och informella möten, komplicerade förhandlingar och tretton ministerrådsmöten i Aten.

De senaste månaderna har Grekland samarbetat tätt med Litauen, som var ordförandeland det andra halvåret 2013. I juli 2014 överlämnar Grekland ordförandeklubban till Italien, som får hälsa de nya ledamöterna i Europaparlamentet och kommissionen välkomna.

Greklands ordförandeskap DeutschελληνικάEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar