Navigacijska pot

Grčija na čelu EU - 07/01/2014

Logotip grškega predsedstva

Prednostne naloge grškega predsedstva bodo gospodarska rast, zaposlovanje in spodbujanje socialne kohezije.

Grčija, ki je šestmesečno vodenje EU prevzela s 1. januarjem, si je za glavni točki svojega programa zadala:

• reševanje brezposelnosti mladih,
• povečanje razpoložljivega financiranja s krediti za mala in srednja podjetja.

Med drugimi cilji grškega predsedstva so še izboljšanje ekonomskega upravljanja v evrskem območju in zaključek pogajanj o naslednji fazi bančne unije, s čimer naj bi preprečili ponovitev nedavne finančne krize.

Grčija načrtuje tudi strožje ukrepe EU glede nezakonitega priseljevanja in spremembo strategij EU na področju pomorskih zadev in varstva osebnih podatkov. Zavzemala se bo tudi za dogovor o uporabi biogoriv prve generacije in plina iz skrilavca.

V času grškega predsedovanja bo potekalo pomembno srečanje na vrhu z afriškimi državami, pričakuje se tudi napredek pri pogajanjih o novem ribiškem sporazumu z Marokom.

Natrpan urnik

Grčija prevzema vodenje EU v zelo napornem času, saj je treba do izteka mandata sedanjega Evropskega parlamenta, ki bo aprila letos, doseči dogovor o številnih odprtih vprašanjih. Maja bodo v vseh 28 državah članicah potekale neposredne volitve poslancev v Evropski parlament, nato pa bodo izbrani tudi člani nove evropske komisije.

V naslednjih 6 mesecih bo Grčija organizirala na stotine formalnih in neformalnih srečanj, vodila zahtevna pogajanja in v Atenah gostila 13 ministrskih konferenc.

V zadnjih mesecih je Grčija tesno sodelovala z Litvo, ki je za vodenje EU skrbela v drugi polovici leta 2013. Julija 2014 bo predsedovanje EU od Grčije prevzela Italija, ki bo tako prva sodelovala z novimi člani Evropskega parlamenta in Komisije.

Grško predsedstvo DeutschελληνικάEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave