Cale de navigare

Grecia, la cârma Uniunii Europene - 07/01/2014

Logoul preşedinţiei elene

Creșterea economică, ocuparea forței de muncă și promovarea coeziunii sociale vor fi prioritățile Greciei pe durata celor 6 luni în care va deține președinția UE.

Prioritățile președinției elene a UE sunt:

• combaterea șomajului în rândul tinerilor
• creșterea disponibilității creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Alte obiective includ îmbunătățirea guvernanței economice în zona euro și încheierea negocierilor privind etapa următoare a realizării uniunii bancare. Principalul scop al acestui demers este prevenirea unei crize financiare de amploarea celei cu care ne-am confruntat recent.

Grecia dorește, de asemenea, să intensifice acțiunea UE privind migrația ilegală și să aducă modificări la strategia europeană în domeniul afacerilor maritime și la legislația privind protecția datelor. Un alt aspect inclus pe agendă este găsirea unei poziții comune în ceea ce privește utilizarea biocombustibililor de primă generație și a gazelor de șist.

În timpul președinției elene este programată și desfășurarea unui important summit cu țările africane și se speră că se vor înregistra progrese în ceea ce privește încheierea unui nou acord cu Marocul în domeniul pescuitului.

O agendă încărcată

Grecia preia președinția UE într-o perioadă deosebit de aglomerată. Numeroase acorduri din diverse domenii trebuie finalizate până în aprilie, când se încheie mandatul actualului Parlament European. În luna mai, în cele 28 de state membre vor avea loc alegerile directe pentru un nou Parlament, urmate de desemnarea viitoarei Comisii.

În cursul următoarelor 6 luni, Grecia va prezida sute de reuniuni formale și informale, va coordona o serie de negocieri complexe și va găzdui, la Atena, 13 consilii ministeriale.

În ultimele luni, Grecia a colaborat îndeaproape cu Lituania, țară care s-a aflat la conducerea UE în a doua jumătate a anului 2013. În iulie 2014, Grecia îi va preda ștafeta Italiei, care le va ura bun venit noilor membri ai Parlamentului și Comisiei Europene.

Președinția greacă DeutschελληνικάEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile