Kruimelpad

Griekenland neemt het roer van de EU over - 07/01/2014

Logo Grieks voorzitterschap

Groei, werkgelegenheid en sociale cohesie worden de prioriteiten van het 6 maanden durende EU-voorzitterschap van Griekenland, dat begon op nieuwjaarsdag.

De hoogste prioriteiten van het Griekse voorzitterschap zijn

• de jeugdwerkloosheid
• krediet voor kleine en middelgrote bedrijven

Andere doelstellingen zijn onder meer beter economisch bestuur in de eurozone en het afronden van de onderhandelingen over de volgende fase van de bankenunie. Het gaat er hierbij vooral om een herhaling van de recente financiële crisis te voorkomen.

Griekenland wil ook de strijd tegen illegale migratie opvoeren en het EU-beleid over maritieme zaken en gegevensbescherming bijsturen. Ook op de agenda staat het bereiken van overeenstemming over het gebruik van de eerste generatie biobrandstoffen en schaliegas.

Er is een belangrijke top met Afrikaanse landen gepland tijdens het Griekse voorzitterschap. Hopelijk wordt vooruitgang geboekt met een nieuwe visserijovereenkomst met Marokko.

Volle agenda

Griekenland neemt het voorzitterschap van de EU over in een erg drukke periode, want er moeten overeenkomsten over allerlei onderwerpen worden bereikt vóór het einde van de legislatuur van het huidige Europees Parlement in april. In mei worden in alle 28 EU-landen rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden. Nadien wordt een nieuwe Commissie aangesteld.

In de komende 6 maanden zal Griekenland honderden formele en informele bijeenkomsten voorzitten, complexe onderhandelingen leiden en 13 ministerraden in Athene houden.

In de afgelopen maanden heeft Griekenland nauw samengewerkt met Litouwen, dat in de tweede helft van 2013 EU-voorzitter was. In juli 2014 zal Griekenland het voorzitterschap overdragen aan Italië, dat dan het nieuwe Parlement en de nieuwe Commissie mag verwelkomen.

Grieks voorzitterschap DeutschελληνικάEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links