Navigointipolku

Kreikasta EU:n neuvoston puheenjohtajamaa - 07/01/2014

Kreikan puheenjohtajakauden tunnus

Kreikka toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana seuraavien 6 kuukauden ajan. Kauden keskeisiä teemoja ovat kasvu, työllisyys ja sosiaalisen koheesion edistäminen.

Vuoden 2014 alkupuoliskolla EU:n tärkeimpinä tavoitteina on

• vähentää nuorisotyöttömyyttä
• helpottaa pk-yritysten luotonsaantia.

Lisäksi pyritään kehittämään euroalueen talouden ohjausjärjestelmää ja päättämään neuvottelut pankkiunionin seuraavasta vaiheesta. Tavoitteena on ennen muuta estää finanssikriisin toistuminen.

Kreikka haluaa myös tehostaa EU:n toimia, joilla ehkäistään laitonta maahanmuuttoa. Lisäksi se ajaa muutoksia EU:n politiikkaan meriasioiden ja tietosuojan alalla. Asialistalla on niin ikään ensimmäisen sukupolven biopolttoaineiden ja liuskekaasun käyttöä koskeva sopimus.

Kreikan puheenjohtajakaudelle osuu myös tärkeä EU–Afrikka-huippukokous. EU:n ja Marokon toivotaan edistyvän uutta kalastussopimusta koskevissa neuvotteluissa.

Tiivis asialista

Kreikan puheenjohtajakaudesta tulee poikkeuksellisen työntäyteinen, sillä monia kysymyksiä on ratkaistava ennen kuin Euroopan parlamentin toimikausi päättyy huhtikuun lopussa. Euroopan parlamentin vaalit järjestetään kaikissa EU-maissa toukokuussa 2014. Tämän jälkeen valitaan jäsenet uuteen komissioon.

Vuoden alkupuoliskolla Kreikka toimii puheenjohtajana paitsi Ateenassa järjestettävissä 13:ssa EU:n ministerineuvoston kokouksessa myös sadoissa muissa virallisissa ja epävirallisissa kokouksissa ja neuvotteluissa.

Viime kuukausina Kreikka on tehnyt tiiviisti yhteistyötä Liettuan kanssa, joka oli EU:n neuvoston puheenjohtajana vuoden 2013 loppupuoliskon ajan. Heinäkuussa 2014 puheenjohtajan nuija siirtyy Italialle, joka saa ensi töikseen ottaa vastaan uudet Euroopan parlamentin ja komission jäsenet.

Kreikan puheenjohtajakausi DeutschελληνικάEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä