Διαδρομή πλοήγησης

Η Ελλάδα αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 07/01/2014

Λογότυπος της Ελληνικής Προεδρίας

Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής θα είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της 6μηνης προεδρίας της ΕΕ, η οποία άρχισε την Πρωτοχρονιά.

Οι κυριότερες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι

• η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας των νέων
• η αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άλλοι στόχοι είναι η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο στάδιο της τραπεζικής ένωσης. Ο σημαντικότερος όμως στόχος είναι να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα επιθυμεί επίσης να εντείνει τα μέτρα της ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση και να κάνει αλλαγές στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τις θαλάσσιες υποθέσεις και τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων. Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της είναι η επίτευξη συμφωνίας για τη χρήση βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς και σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, προγραμματίζεται μια σημαντική διάσκεψη κορυφής με χώρες της Αφρικής και ελπίζεται ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μια νέα αλιευτική συμφωνία με το Μαρόκο.

Φορτωμένο πρόγραμμα

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο αιχμής, καθώς είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν συμφωνίες για ευρύ φάσμα θεμάτων πριν από την παύση των εργασιών του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο. Τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν άμεσες εκλογές και στα 28 κράτη μέλη για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια θα οριστεί η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τους επόμενους 6 μήνες, η Ελλάδα θα προεδρεύει σε εκατοντάδες επίσημες και ανεπίσημες συνεδριάσεις, θα ηγείται πολύπλοκων διαπραγματεύσεων και θα διοργανώσει 13 υπουργικά συμβούλια στην Αθήνα.

Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα συνεργάστηκε στενά με τη Λιθουανία, η οποία άσκησε την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Τον Ιούλιο του 2014, η Ελλάδα θα παραδώσει τα ηνία της ΕΕ στην Ιταλία, η οποία θα υποδεχθεί τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.

Ελληνική Προεδρία

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι