Sti

Grækenland overtager roret i EU - 07/01/2014

Logo for det græske formandskab

Vækst, beskæftigelse og større social samhørighed er Grækenlands prioriteter under det 6 måneder lange formandskab for EU, som begyndte nytårsdag.

Det græske formandskabs topprioriteter er, at

• tage fat om ungdomsarbejdsløsheden, som udgør et kæmpe problem
• sikre bedre lånemuligheder for små og mellemstore virksomheder.

Andre mål omfatter forbedring af den økonomiske forvaltning i euroområdet og afslutning af forhandlingerne om næste fase af bankunionen. Det primære mål er her at undgå en gentagelse af den nylige finansielle krise.

Grækenland vil også øge EU's indsats i forbindelse med ulovlig indvandring og ændre EU's strategi inden for maritime anliggender og databeskyttelse. Et andet punkt på dagsordenen er at nå til enighed om brugen af førstegenerationsbiobrændstoffer og skifergas.

Der er planlagt et vigtigt topmøde med de afrikanske lande under det græske formandskab, og der forventes fremskridt for en ny fiskeriaftale med Marokko.

Kalenderen er fyldt

Grækenland overtager EU-formandsskabet i en yderst travl tid, da der skal nås enighed på en lang række punkter inden udløbet af Europa-Parlamentets nuværende valgperiode i april. Derefter følger det direkte valg til Parlamentet i de 28 EU-lande i maj, hvorefter den nye Kommission skal udpeges.

I løbet af de næste 6 måneder vil Grækenland sidde i formandsstolen ved hundredvis af formelle og uformelle møder, lede komplekse forhandlinger og være vært for 13 ministerrådsmøder i Athen.

Grækenland har i de seneste måneder arbejdet tæt sammen med Litauen, som havde EU-formandskabet i den sidste halvdel af 2013. I juli 2014 giver Grækenland stafetten videre til Italien, som vil byde de nye Parlamentsmedlemmer og den nye Kommission velkommen.

Græsk formandsskab DeutschελληνικάEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links