Навигационна пътека

Гърция поема управлението на Европейския съюз - 07/01/2014

Лого на гръцкото председателство

Растежът, заетостта и насърчаването на социалното сближаване ще бъдат приоритетите на 6-месечното гръцко председателство на ЕС, започнало на 1 януари.

Водещите приоритети на гръцкото председателство са:

• справяне с младежката безработица, която е сериозен проблем;
• увеличаване на достъпа на малки и средни предприятия до кредити.

Останалите цели включват подобряване на икономическото управление в еврозоната и приключване на преговорите за следващата фаза на банковия съюз. Тук основната цел е предотвратяване на повторение на неотдавнашната финансова криза.

Гърция също така иска засилване на действията на ЕС срещу незаконната миграция и промени в стратегията на Съюза в областта на морското дело и законодателството относно защитата на данните. Друг въпрос в програмата е постигането на споразумение за използването на биогорива от първо поколение и шистов газ.

Предвидено е по време на гръцкото председателство да се състои важна среща на върха с африкански държави, като ЕС се надява да бъде постигнат напредък за сключване на ново риболовно споразумение с Мароко.

Натоварена програма

Гърция поема председателството на ЕС в особено натоварен период, когато трябва да се постигнат споразумения по широк кръг въпроси преди изтичането на мандата на сегашния Европейски парламент през април. Преките избори за Парламент ще се проведат във всички 28 страни през май, а след това ще бъде избрана нова Комисия.

През следващите 6 месеца Гърция ще председателства стотици официални и неофициални срещи, ще ръководи сложни преговори и ще бъде домакин на 13 съвета на министрите в Атина.

През последните месеци Гърция работи в тясно сътрудничество с Литва, която председателства ЕС през втората половина на 2013 г. През юли 2014 г. Гърция ще „предаде“ председателството на Италия, която ще приветства с добре дошли новите членове на Парламента и Комисията.

Гръцко председателство DeutschελληνικάEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки