Sökväg

Nobels fredspris – väl använda prispengar - 20/11/2013

Logotyp med texten ”EU – Vinnare av Nobels fredspris 2012” @ EU

EU har använt prispengarna till att hjälpa barn i krigs- eller konfliktområdet att gå i skolan.

EU fick Nobels fredspris 2012 för att ha främjat fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Då beslutade EU att ge prispengarna till barn som inte har någon möjlighet att växa upp i fred.

Det finns cirka 75 miljoner barn i världen som inte går i skolan – hälften av dem bor i konfliktområden. Men det humanitära biståndet till skolgång räcker inte långt. Därför beslutade EU att stödja skolprojekt över hela världen.

EU fördubblade prispengarna (930 000 euro) till 2 miljoner euro. Med de pengarna har över 28 000 barn hittills kunnat delta i de fyra projekt som valdes ut förra året.

EU-initiativet Fredens barn

Initiativet går ut på att ge stöd till undervisning och skolor. Det genomförs av organisationer som EU har samarbetat länge med. I Irak drivs projektet av Acted, i Pakistan av Unicef, i Colombia och Ecuador av FN:s flyktingkommissariat och i Etiopien och Demokratiska republiken Kongo av Rädda barnen och Norska flyktinghjälpen.

I Irak kan unga syriska flyktingbarn mellan 5 och 15 delta i organiserad fritids- och terapiverksamhet.

För att stödja somaliska, sudanesiska och eritreanska flyktingbarn i Etiopien har cirka 500 000 euro gått till att bygga säkra undervisningslokaler, återställa förstörda klassrum och dela ut skolväskor, lärarmaterial och fritidsutrustning.

Vad händer nu?

För att förvalta arvet från fredspriset och underlätta skolgång i konfliktområdet kommer EU att fortsätta med det här initiativet.

För 2014 har EU åter fördubblat anslaget till 4 miljoner euro. Pengarna ska gå till både pågående och nya projekt för att hjälpa över 80 000 krigsdrabbade barn.

Pressmeddelande – Fredens barn – till minne av Nobels fredspris hjälper EU tusentals konfliktdrabbade barn English

Från krig till fred – En europeisk berättelse pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

EU-initiativet Fredens barn Englishfrançais

EU vinnare av Nobels fredspris 2012

Alla i EU delar fredspriset

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar