Navigacijska pot

Nobelova nagrada za mir Evropski uniji, leto dni pozneje - 20/11/2013

Logotip: Evropska unija – Prejemnica Nobelove nagrade za mir za leto 2012 @ EU

Evropska unija je denarni del Nobelove nagrade namenila za šolanje otrok, ki odraščajo v vojnih razmerah.

Evropska unija je leta 2012 prejela Nobelovo nagrado za svoja prizadevanja za mir, spravo, demokracijo in človekove pravice v Evropi. Denarni del nagrade je namenila otrokom, ki nimajo možnosti za odraščanje v miru.

Približno 75 milijonov otrok na svetu ne hodi v šolo, med temi jih polovica živi na konfliktnih območjih. Toda sredstev humanitarne pomoči ni dovolj za projekte šolanja. Evropska unija se je zato odločila, da v svetu podpre projekte šolanja v izrednih razmerah.

EU je Nobelovo nagrado (930 000 evrov) dopolnila s svojimi sredstvi in tako znesek več kot podvojila na 2 milijona evrov. S štirimi lani izbranimi projekti za šolanje v izrednih razmerah je pomagala več kot 28 000 otrokom.

Projekti EU: Otroci miru

Projekti so namenjeni šolanju otrok, vodijo pa jih znane humanitarne organizacije, partnerice EU: v Iraku ACTED, v Pakistanu UNICEF, v Kolumbiji in Ekvadorju UNHCR, v Etiopiji in Demokratični republiki Kongo organizacija Rešimo otroke in Norveški svet za begunce.

Projekt v Iraku omogoča sirskim beguncem v starosti od 5 do 15 let, da se udeležijo vodenih rekreacijskih in terapevtskih dejavnosti.

V Etiopiji so okoli 500 000 evrov namenili za gradnjo varnih šolskih prostorov, obnovo obstoječih, dobavo šolskih torb, učnega gradiva za učitelje in rekreacijske opreme ter tako pomagali mladim somalijskim, sudanskim in eritrejskim beguncem.

V prihodnje

To ciljno usmerjeno pobudo za šolanje otrok na vojnih območjih bo EU nadaljevala tudi v prihodnjih letih in tako Nobelovo nagrado za mir spremenila v trajno politično zapuščino.

EU je sredstva podvojila tudi za leto 2014 in tako 4 milijone evrov namenila sedanjim in novim projektom, ki bodo zajeli več kot 80 000 otrok, žrtev vojnih spopadov.

Sporočilo za medije: Otroci miru – Nobelova nagrada za mir kot politična zapuščina, ki bo pomagala več tisočim otrokom v svetu English

Od vojne do miru: evropska zgodba pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Projekti EU: Otroci miru Englishfrançais

Nobelova nagrada za mir Evropski uniji

Nobelovo nagrado za mir prejmejo ... Evropejci

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave