Kruimelpad

Nobelprijs voor de Vrede — één jaar later - 20/11/2013

Logo met de tekst "Europese Unie – Winnaar van de Nobelprijs voor de vrede 2012" @ EU

De EU heeft de opbrengst van de Nobelprijs besteed aan onderwijs voor kinderen in oorlogsgebieden.

In 2012 heeft de EU de Nobelprijs voor de Vrede gekregen voor haar inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa. De EU heeft het aan de Nobelprijs verbonden prijzengeld bestemd voor kinderen die niet de kans krijgen om in vrede op te groeien.

Wereldwijd gaan ongeveer 75 miljoen kinderen niet naar school. De helft daarvan leeft in conflictgebieden. Maar de huidige humanitaire hulp voor onderwijs is lang niet voldoende. Daarom heeft de EU besloten meer steun te verlenen aan onderwijsprojecten in conflictgebieden over de hele wereld.

Ze heeft het bedrag van de Nobelprijs meer dan verdubbeld (van 930.000 euro tot 2 miljoen euro). Meer dan 28.000 kinderen hebben hier al van kunnen profiteren in het kader van een viertal geselecteerde projecten.

EU-Vredeskinderen

De projecten van dit EU-initiatief zijn vooral gericht op onderwijs. Ze worden uitgevoerd via gerenommeerde humanitaire partners van de EU: ACTED in Irak, UNICEF in Pakistan, UNHCR in Colombia en Ecuador, en Save the Children en de Noorse Vluchtelingenraad in de Democratische Republiek Congo.

In Irak kunnen Syrische vluchtelingenkinderen van 5 tot 15 jaar dankzij het project deelnemen aan recreatieve en therapeutische activiteiten.

Voor Somalische, Soedanese en Eritrese vluchtelingen is een half miljoen euro uitgetrokken. Het geld is besteed aan de bouw van veilige klaslokalen, de renovatie van bestaande klaslokalen en aan schooltassen, lerarenpakketten en recreatiekits.

Volgende stappen

Inmiddels heeft de EU besloten om in de komende jaren door te gaan met dit initiatief, dat daarmee uitgroeit tot een duurzame politieke erfenis van de Nobelprijs en een gericht instrument ter ondersteuning van het onderwijs in conflictgebieden.

Voor 2014 heeft de EU de middelen opnieuw verdubbeld. Zij trekt vier miljoen euro uit voor bestaande en nieuwe projecten, waarvan in totaal meer dan 80 000 kinderen in oorlogsgebieden zullen profiteren.

Persbericht – EU-Vredeskinderen: een duurzaam vervolg op de Nobelprijs voor de Vrede waarvan wereldwijd duizenden kinderen profiteren English

Van oorlog naar vrede — Een Europees sprookje pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

EU-Vredeskinderen Englishfrançais

EU – Nobelprijs voor de Vrede

En de Nobelprijs voor de vrede gaat naar... de Europeanen

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links