Navigációs útvonal

Az EU-nak ítélt Nobel-békedíj – egy év távlatából - 20/11/2013

Logó, rajta angolul: „European Union – Recipient of the 2012 Nobel Peace Prize”

Az EU a Nobel-békedíjjal járó pénzjutalmat a háború sújtotta térségekben élő gyermekek oktatási lehetőségeinek javítására fordította.

2012-ben az EU kapta a Nobel-békedíjat, amiért előmozdította Európában a békét, a megbékélést, a demokráciát és az emberi jogokat. Az EU úgy döntött, hogy a Nobel-békedíjjal járó pénzjutalmat azoknak a gyermekeknek a megsegítésére fordítja, akiknek nem adatik meg, hogy békében nőjenek fel.

Világszerte mintegy 75 millió gyermek nem részesül iskolarendszerű oktatásban, és közülük minden második konfliktus sújtotta övezetben él. Az oktatás humanitárius segélyezése azonban súlyos pénzhiánnyal küszködik. Ezért az EU úgy döntött, hogy világszerte támogatni fogja azokat a projekteket, amelyekkel a konfliktusövezetekben élő gyermekek sürgősségi oktatását igyekeznek megoldani.

Ebből a célból a 930 ezer eurós pénzjutalom összegét több mint a kétszeresére, 2 millió euróra egészítette ki. Ennek köszönhetően eddig több mint 28 ezer gyermek részesült oktatásban annak a tavaly kiválasztott négy projektnek a keretében, melyek a konfliktusövezetekben élő gyermekek megsegítését célozzák.

„A béke gyermekei”

Az oktatási lehetőségeket javító projekteket az EU jó nevű humanitárius segélyszervezetekkel együttműködésben hajtja végre: Irakban az ACTED, Pakisztánban az UNICEF, Kolumbiában és Ecuadorban az UNHCR, Etiópiában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig a Save the Children nevű nevű szervezet és a Norvég Menekültügyi Tanács tevékenykedik.

Irakban a projekt lehetővé teszi 5 és 15 év közötti szíriai menekülteknek, hogy részt vegyenek felügyelt rekreációs és terápiás célú tevékenységekben.

Etiópiában az EU mintegy 500 ezer eurót fordított a szomáliai, szudáni és eritreai menekültek megsegítésére. Ezt a pénzt biztonságos tanulási helyszínek kiépítésére, a meglévő osztálytermek felújítására, valamint iskolatáskákra, tanári segédeszközökre és szabadidős felszerelésekre költötték.

Következő lépések

Annak érdekében, hogy a Nobel-békedíj politikai öröksége tartósnak bizonyuljon, és célzott eszközként tovább szolgálhassa a konfliktusövezetekben folyó oktatást, az EU az elkövetkező években is folytatja a kezdeményezést.

2014-re az EU ismét megkétszerezte a támogatás összegét, így további 4 millió euró fordítható a korábban életre hívott és az újonnan létrehozott projektekre, melyek együttesen több mint 80 ezer, háború sújtotta övezetben élő gyermeknek fognak segíteni.

Sajtóközlemény – „A béke gyermekei”: a Nobel-békedíj tartós öröksége, mely gyermek ezreinek segít világszerte English

„A háborútól a békéig – egy európai történet” pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

„A béke gyermekei” – oktatási projektek háborús övezetben élő gyermekek számára Englishfrançais

Az EU Nobel-békedíja

A Nobel-békedíjat... az európaiak kapták!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek