Navigacijski put

Europska unija, dobitnica Nobelove nagrade za mir – godinu dana kasnije - 20/11/2013

Logotip s tekstom „Europska unija – dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2012.” @ EU

EU je upotrijebila prihode od Nobelove nagrade da pomogne osigurati obrazovanje djeci ugroženoj ratovima.

Za promicanje mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi, EU-u je 2012. dodijeljena Nobelova nagrada za mir. EU je odlučio novčana sredstva nagrade pokloniti djeci kojoj je uskraćena prilika za odrastanje u miru.

Od otprilike 75 milijuna djece na svijetu koja ne pohađaju školu, pola ih živi u područjima pogođenim sukobima. No humanitarnoj pomoći za obrazovanje uvelike nedostaje sredstava. Iz tog je razloga EU odlučio dati potporu hitnim obrazovnim projektima u cijelom svijetu.

EU je i više nego udvostručio novčana sredstva nagrade te je iznos od 930 000 eura povećao na 2 milijuna eura. Tako je do sada više od 28 000 djece imalo koristi od četiri projekta koji su prošle godine izabrani.

Projekti EU-a „Djeca mira”

Projekti su usredotočeni na pružanje obrazovne potpore i provode se u suradnji s uglednim humanitarnim partnerima EU-a: u Iraku s ACTED-om, u Pakistanu s UNICEF-om, u Kolumbiji i Ekvadoru s UNHCR-om, a u Etiopiji i Demokratskoj Republici Kongo s organizacijom Save the Children i Norveškim vijećem za izbjeglice.

U Iraku projekt omogućuje mladim sirijskim izbjeglicama u dobi od 5 do 15 godina sudjelovanje u nadziranim rekreativnim i terapeutskim aktivnostima.

Otprilike 500 000 eura potrošeno je na izgradnju sigurnih mjesta za učenje, obnovu postojećih učionica i raspodjelu školskih torbi, pribora za učitelje i kompleta za rekreaciju koji su poslani kao pomoć somalijskim, sudanskim i eritrejskim izbjeglicama u Etiopiji.

Sljedeći koraci

EU će i sljedećih godina nastaviti razvijati ovu inicijativu kao oblik dugotrajnog političkog naslijeđa Nobelove nagrade za mir i alata pomoći usmjerenog na poticanje obrazovanja u područjima pogođenima sukobima.

EU je za 2014. ponovno udvostručio sredstva, dodijelivši dodatnih 4 milijuna eura već postojećim i novim projektima, od kojih će više od 80 000 djece ugrožene ratovima imati koristi.

Priopćenje za tisak – Projekti EU-a „Djeca mira”: dugotrajno naslijeđe Nobelove nagrade za mir kojim se pomaže tisućama djece širom svijeta English

Od rata do mira – Europska priča pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Projekti EU-a „Djeca mira” Englishfrançais

EU-ova Nobelova nagrada za mir

Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se... Europljanima

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice