Navigointipolku

Vuosi Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisestä EU:lle - 20/11/2013

 Logo, jossa teksti "Euroopan unioni – Nobelin rauhanpalkinnon saaja vuonna 2012" @ EU

EU on käyttänyt saamansa Nobelin rauhanpalkinnon palkintorahat konfliktialueiden lasten koulutushankkeisiin.

Euroopan unionille myönnettiin vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinto rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä Euroopassa. EU päätti omistaa palkintorahansa lapsille, jotka eivät ole saaneet mahdollisuutta kasvaa rauhallisissa oloissa.

Maailmanlaajuisesti noin 75 miljoonaa lasta on vailla koulunkäyntimahdollisuuksia. Puolet heistä elää konfliktialueilla. Humanitaarisen avun koulutushankkeet kärsivät kuitenkin suuresta rahoitusvajeesta, ja tämän vuoksi EU päätti tukea näitä hankkeita eri puolilla maailmaa.

EU kaksinkertaisti alkuperäisen palkintosumman (930 000 euroa) omalla lahjoituksellaan 2 miljoonaan euroon. Rahoilla on neljän hankkeen kautta autettu jo yli 28 000:ta lasta konfliktialueilla.

Rauhan lapset -hankkeet

EU:n tukemien Rauhan lapset -koulutushankkeiden toteuttajina on järjestöjä, joiden kanssa EU on aiemminkin tehnyt yhteistyötä humanitaarisen avun alalla. Irakissa hankkeesta vastaa ACTED, Pakistanissa UNICEF, Kolumbiassa ja Ecuadorissa UNHCR ja Etiopiassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa Pelastakaa lapset -järjestö ja Norjan pakolaisneuvosto.

Irakissa hanke antaa 5-15-vuotiaille Syyrian pakolaislapsille mahdollisuuden osallistua ohjattuun virkistys- ja terapiatoimintaan.

Noin 500 000 eurolla on puolestaan tuettu Somalian, Sudanin ja Eritrean pakolaislapsia Etiopiassa ja rakennettu turvallisia opiskelutiloja, kunnostettu luokkahuoneita sekä hankittu koululaukkuja, opetustarvikkeita ja leikkivälineitä.

Seuraava vaihe

EU haluaa jättää Nobel-palkinnosta pysyvän jäljen, ja se aikoo jatkaa konfliktialueiden lasten koulutushankkeiden rahoittamista tulevinakin vuosina.

Vuotta 2014 varten EU on jälleen kaksinkertaistanut tuen määrän ja osoittanut 4 miljoonaa euroa lisää sekä nykyisten että uusien hankkeiden rahoitukseen. Tuen piirissä arvioidaan ensi vuonna olevan yli 80 000 lasta.

Lehdistötiedote – EU:n rauhan lapset -aloite (20.11.2013) English

Sodasta rauhaan – Euroopan tarina pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Rauhan lapset -hankkeet Englishfrançais

EU:n Nobelin rauhanpalkinnon

Eurooppalaiset juhlivat Nobelin rauhanpalkintoa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä