Διαδρομή πλοήγησης

Λογότυπος με το κείμενο ‘Ευρωπαϊκή Ένωση - Νόμπελ Ειρήνης 2012’ @ EU

Η ΕΕ διέθεσε το ποσό του βραβείου Νόμπελ για την εκπαίδευση παιδιών που πλήττονται από πολέμους.

Το 2012 η ΕΕ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ σε παιδιά που δεν έχουν την τύχη να μεγαλώνουν σε συνθήκες ειρήνης.

Από τα περίπου 75 εκατομμύρια παιδιά που βρίσκονται εκτός σχολείου στον κόσμο, τα μισά ζουν σε περιοχές συγκρούσεων. Η ανθρωπιστική βοήθεια για την εκπαίδευση είναι όμως εξαιρετικά ανεπαρκής. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ αποφάσισε να στηρίξει προγράμματα επείγουσας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, υπερδιπλασίασε το ποσό του βραβείου (930.000 ευρώ) φθάνοντάς το στα 2 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα περισσότερα από 28.000 παιδιά να έχουν μέχρι σήμερα ωφεληθεί από τα τέσσερα προγράμματα επείγουσας εκπαίδευσης που επιλέχθηκαν πέρυσι.

«Παιδιά της Ειρήνης»

Πρόκειται για προγράμματα που επικεντρώνονται στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης και υλοποιούνται από κοινού με επιφανείς εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας: στο Ιράκ με την ACTED, στο Πακιστάν με την UNICEF, στην Κολομβία και τον Ισημερινό με την UNHCR και στην Αιθιοπία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με την οργάνωση "Save the Children" και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Χάρη σ' ένα τέτοιο πρόγραμμα στο Ιράκ, Σύροι πρόσφυγες ηλικίας 5 έως 15 ετών συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής και θεραπευτικές δραστηριότητες υπό εποπτεία.

Περίπου 500.000 ευρώ διατέθηκαν επίσης για την κατασκευή ασφαλών χώρων μάθησης, την αποκατάσταση αιθουσών, την κατανομή σχολικών σάκων, υλικού για δασκάλους και ψυχαγωγικού υλικού με στόχο την εκπαίδευση προσφύγων από τη Σομαλία, το Σουδάν και την Ερυθραία που βρίσκονται στην Αιθιοπία.

Επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την πρωτοβουλία αυτή και στο μέλλον, ώστε ν' αποτελέσει μόνιμη πολιτική κληρονομιά του Νόμπελ Ειρήνης και στοχευμένο εκπαιδευτικό εργαλείο σε ζώνες συγκρούσεων.

Για το 2014, η ΕΕ διπλασίασε και πάλι τους πόρους, διαθέτοντας 4 εκατ. ευρώ τόσο για υφιστάμενα όσο και για νέα προγράμματα, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότερα από 80.000 παιδιά που έχουν πληγεί από πολέμους.

Δελτίο τύπου — Πρωτοβουλία της ΕΕ «Παιδιά της Ειρήνης»: διαρκής κληρονομιά του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στηρίζει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο English

Από τον πόλεμο στην ειρήνη: ένα ευρωπαϊκό παραμύθι pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

«Παιδιά της Ειρήνης» Englishfrançais

Το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ

Και το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται … στους Ευρωπαίους

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι