Sti

EU og Nobels Fredspris – ét år efter - 20/11/2013

Logo med teksten "European Union – Recipient of the 2012 Nobel Peace Prize" @ EU

EU har brugt midlerne fra Nobels Fredspris til at hjælpe børn, som er ramt af krig, til at få en uddannelse.

I 2012 modtog EU Nobels Fredspris for sit arbejde for fred, forsoning, demokrati og menneskerettigheder i Europa. EU besluttede at give prissummen til børn, som er blevet frarøvet muligheden for at vokse op i fred.

Ud af de ca. 75 millioner børn, der ikke går i skole rundt om i verden, bor halvdelen i konfliktramte områder. Men der er stor mangel på humanitære midler til nødundervisning. Derfor besluttede EU at støtte nødundervisningsprojekter i forskellige dele af verden.

EU lagde en endnu større sum penge oven i præmiesummen (930 000 euro eller ca. 7 millioner kroner), så der i alt var 2 millioner euro (ca. 15 millioner kroner) til rådighed. Således har over 28 000 børn indtil nu kunnet nyde godt af de fire projekter, der blev udvalgt sidste år.

EU's Børn af freden-projekter

Projekterne fokuserer på uddannelsesstøtte og gennemføres sammen med velrenommerede humanitære partnerorganisationer: ACTED i Iran, UNICEF i Pakistan, FN's Højkommissariat for flygtninge i Colombia og Ecuador samt Red Barnet og det norske flygtningeråd i Etiopien og Den Demokratiske Republik Congo.

I Irak giver projektet unge syriske flygtninge på mellem 5 og 15 år mulighed for at deltage i fritidsmæssige og terapeutiske aktiviteter med tilsyn.

For at støtte børn i Etiopien, der er flygtet fra Somalia, Sudan og Eritrea, er der afsat omkring 500 000 euro (ca. 3,7 millioner kroner) til opførelse af sikre læringsrum, vedligeholdelse af eksisterende klasseværelser og uddeling af skoletasker og lærer- og fritidsudstyr.

Næste skridt

Som et varigt politisk mindesmærke over Nobelprisen og et målrettet redskab for uddannelse i konfliktområder vil EU fortsætte dette initiativ i de kommende år.

For 2014 har EU igen fordoblet beløbet til over 4 millioner euro (ca. 30 millioner kroner), som går til både løbende og nye projekter. De vil blive til gavn for over 80 000 børn, der er ramt af krig.

Pressemeddelelse - EU's Fredens Børn-projekt: et varigt mindesmærke over Nobels Fredspris, der støtter tusindvis af børn verden over English

Fra krig til fred – en europæisk historie pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

EU's Børn af freden-projekter Englishfrançais

EU og Nobels Fredspris

Nobels Fredspris går til ... europæerne

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links