Навигационна пътека

Нобеловата награда за мир на ЕС — една година по-късно - 20/11/2013

Лого с текста „Европейският съюз – носител на Нобеловата награда за мир за 2012 г.“ @ ЕС

ЕС използва паричната сума от Нобеловата награда, за да подпомогне образованието на деца, засегнати от войни.

ЕС получи Нобеловата награда за мир за 2012 г. за отстояването на каузите на мира, помирението, демокрацията и човешките права в Европа. Съюзът реши да предостави паричната награда на деца, лишени от възможността да растат в мир.

Сред близо 75-те милиона деца по света, които не ходят на училище, повече от половината живеят в зони, засегнати от конфликт. Въпреки това хуманитарната помощ за образование е крайно недостатъчна. Ето защо ЕС реши да подкрепи спешни образователни проекти в целия свят.

Съюзът увеличи сумата повече от два пъти — от 930 000 евро на 2 милиона евро. В резултат на това повече от 28 000 деца досега са се възползвали от четири проекта, избрани през миналата година.

Проекти на ЕС „Деца на мира“

Проектите са насочени към предоставяне на помощ за образование и се изпълняват от хуманитарни партньори на ЕС с утвърдено име: в Ирак — от ACTED, в Пакистан — от УНИЦЕФ, в Колумбия и Еквадор — от Върховния комисариат за бежанците на ООН, а в Етиопия и Демократична република Конго — от организацията „Спасете децата“ и Норвежкия съвет за бежанците.

В Ирак проектът дава възможност на млади сирийски бежанци на възраст от 5 до 15 години да участват в контролирани развлекателни и терапевтични дейности.

В подкрепа на сомалийските, суданските и еритрейските бежанци в Етиопия бяха похарчени около 500 000 евро, като бяха изградени безопасни места за учене, обновени бяха съществуващи класни стаи и бяха раздадени ученически чанти, учителски пособия и пособия за отдих и развлечение.

Следващи етапи

ЕС ще продължи тази инициатива през следващите години като трайно политическо наследство на Нобеловата награда за мир и като целенасочен инструмент за образование в зони на конфликти.

За 2014 г. ЕС отново удвоява средствата, като предоставя още 4 млн. евро за съществуващи и нови проекти, от които ще се възползват над 80 000 деца, засегнати от войни.

Съобщение за медиите — „Деца на мира“ на ЕС: трайно наследство на Нобеловата награда за мир в подкрепа на хиляди деца по света English

От война към мир — европейска история pdf - 498 KB [498 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Проекти на ЕС „Деца на мира“ Englishfrançais

Нобелова награда за мир за ЕС

Нобеловата награда за мир получават... европейците

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки