Kruimelpad

Het werkprogramma voor 2014 draait om groei en banen - 29/10/2013

Europese vlag voor het hoofdkantoor van de Commissie, het Berlaymont-gebouw © EU

Met haar plannen voor 2014 wil de Commissie de groei in de EU stimuleren, mensen weer aan het werk krijgen en aanslepende voorstellen vlot trekken.

Er staan voor volgend jaar zo'n 29 initiatieven op stapel, voor het merendeel herzieningen van bestaande EU-regels. Op andere gebieden wordt de aanpak gemoderniseerd, bijvoorbeeld in verband met staatssteun, het industriebeleid en de interne markt.

Topprioriteit blijven groei en werkgelegenheid, vooral door de bestrijding van jeugdwerkloosheid en het toegankelijker maken van bedrijfsfinanciering. De belangrijkste prioriteiten voor het komende jaar op een rijtje:

  • de bankenunie voltooien en verder bouwen aan een echte economische en monetaire unie
  • investeringen stimuleren, werkgelegenheid en sociale inclusie bevorderen en jeugdwerkloosheid bestrijden via de jeugdgarantieregeling
  • het concurrentievermogen een boost geven door de verdere eenmaking van de interne markt Deutsch (de) English (en) français (fr) , ook voor telecom, energie en vervoer, en door de grootschalige introductie van digitale diensten bij de overheid
  • een bereikbaar Europa met initiatieven voor het spoor, de luchtvaart, luchtverkeersleiding en havens om nieuwe kansen te scheppen en het concurrentievermogen te vergroten
  • bescherming van de Europese burger door meer samenwerking en een goede toepassing van de EU-regels ter bestrijding van criminaliteit, corruptie en terrorisme en voor de eerbiediging van de grondrechten
  • de aanpak van wereldwijde uitdagingen door samenwerking met buurlanden en strategische partners, en een nog krachtiger optreden van de EU als ’s werelds grootste donor van ontwikkelingshulp.

Er komen nieuwe voorstellen over de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag voor de rechten van de mens, de hervorming van het fraudebestrijdingsbureau van de EU, crisisbeheer voor niet-bancaire financiële instellingen, en het afvalbeleid van de EU.

Er zijn natuurlijk nog heel wat voorstellen in behandeling. Begin 2014 zal er eerst alles aan worden gedaan om die nog voor de verkiezingen van het Europees Parlement rond te krijgen. Verder zal de Commissie er samen met de nationale regeringen voor zorgen dat al goedgekeurde EU-maatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Werkprogramma van de Commissie voor 2014 pdf - 85 KB [85 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links