Navigációs útvonal

2014. évi munkaprogram – középpontban a növekedés és a foglalkoztatás - 29/10/2013

Az uniós zászló az Európai Bizottság központi épülete, a Berlaymont-palota előtt © EU

Az Európai Bizottság a tervek szerint 2014-ben mindenekelőtt az európai gazdaság növekedésének ösztönzésére, a foglalkoztatás fellendítésére és a már kidolgozott javaslatok végrehajtásának előmozdítására fog összpontosítani.

Az uniós intézmény a jövő év folyamán a tervek szerint hozzávetőleg 29 új kezdeményezést fog előterjeszteni. Ezek többsége a jelenleg hatályos uniós szabályok felülvizsgálatát célozza majd, de lesznek köztük olyan intézkedések is, melyek az állami támogatások, az iparpolitika és más szakpolitikai területek megújítására, illetve az egységes piac kiépítésére fognak irányulni.

Továbbra is kiemelt figyelmet kap a növekedés és a foglalkoztatás előmozdítása, ezen belül is a forrásszerzési lehetőségek bővítése és az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítása. A legfontosabb feladatot 2014-ben az jelenti, hogy:

  • lezáruljon a bankunió kiépítése, és előrelépés történjen a tényleges gazdasági és monetáris unió létrehozása terén;
  • bővüljenek a beruházások, javuljon a foglalkoztatás, erősödjön a társadalmi befogadás, és – az ifjúsági garanciarendszer segítségével – csökkenjen az ifjúsági munkanélküliség;
  • a távközlési, energetikai és közlekedési szolgáltatások teljesen integrált, egységes piacának Deutsch (de) English (en) français (fr) kialakítása révén javuljon a versenyképesség, a közigazgatási rendszerek korszerűsítése érdekében pedig mind szélesebb körben meghonosodjanak a digitális szolgáltatások;
  • az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásainak felhasználásával új lehetőségeket teremtő és versenyképességet javító kezdeményezések valósuljanak meg a vasúti, a légi és a vízi közlekedés terén (vasútvonalak, repülőterek, légiforgalmi szolgáltatások, kikötők);
  • az uniós polgárok hatékony védelemben részesüljenek – a tagállamok közötti együttműködés elmélyítése és az uniós szabályok eredményesebb végrehajtása kulcsfontosságú szerepet játszik majd a bűnözés, a korrupció és a terrorizmus elleni küzdelemben, illetve az alapvető jogok érvényre juttatásában;
  • szomszédaival és stratégiai partnereivel együttműködve az EU megfeleljen a globális kihívásoknak, és a jövőben is vezető szerepet töltsön be a fejlesztési segélyezés terén.

A jövő év folyamán a Bizottság új jogszabályokat terjeszt majd elő a következő témákban: az EU csatlakozása az emberi jogok európai egyezményéhez, az Európai Csalás Elleni Hivatal reformja, a bankoktól eltérő pénzügyi intézmények esetében végzett válságkezelés, valamint az uniós hulladékgazdálkodási szakpolitika.

A munkaprogram nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy 2014 elején – még az európai parlamenti választások előtt – lezáruljon a már kidolgozott javaslatokkal kapcsolatban megkezdett jogalkotási folyamat. A Bizottság a tagállamokkal karöltve azt is elő kívánja segíteni, hogy számos új, uniós szinten már elfogadott szabály mihamarabb életbe lépjen Unió-szerte.

A Bizottság 2014. évi munkaprogramja pdf - 85 KB [85 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek