Navigacijska pot

Evropski svet o financiranju podjetij, boljših predpisih EU in migraciji - 25/10/2013

Predsednik Barroso ©  Svet Evropske unije

Voditelji evropskih držav in vlad so na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta govorili o dostopu malih podjetij do financiranja, ustreznosti predpisov, trgovinskem sporazumu s Kanado, bližnjem srečanju na vrhu vzhodnega partnerstva ter o migraciji in beguncih, je v svoji izjavi ob zaključku zasedanja povedal predsednik Komisije José M. Barroso.

V petek, 25. oktobra, je Evropski svet nadaljeval razpravo o gospodarskih razmerah, predvsem o tem, kako povečati možnosti za doprinos storitvenih dejavnosti v dobro celotnega gospodarstva, zlasti z boljšim dostopom malih podjetij do finančnih sredstev. Voditelji so se dogovorili, da bodo v strukturnih in investicijskih skladih znatno povečali sredstva za mala podjetja.

Evropski svet je tudi odločno podprl program Komisije za izboljšanje ustreznosti predpisov EU. Predsednik Barroso je poudaril pomen skupnih pravil, ki so temelj enotnega trga, in dejal, da želi Komisija s programom izboljšati kakovost teh pravil, zagotoviti njihovo primernost ter zmanjšati obremenitev za podjetja. EU naj ukrepa samo tam, kjer njeni ukrepi pomenijo resnično dodano vrednost, igra naj glavno vlogo pri pomembnih vprašanjih in stransko pri manj pomembnih.

Evropski svet je pozdravil politični dogovor o trgovinskem sporazumu s Kanado (CETA) in razpravljal o podrobnostih bližajočega se srečanja na vrhu vzhodnega partnerstva, ki bo potekal v litovski prestolnici Vilni. Predsednik Barroso je bil mnenja, da bi se to srečanje lahko zapisalo v zgodovino, saj je skoraj uresničen skupni cilj političnega približevanja in gospodarskega povezovanja z vzhodnimi partnericami. Evropski voditelji so v razpravi o odnosih z Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo zaključili, da bo tesno sodelovanje ključnega pomena tudi po vrhu v Vilni.

Na zasedanju v Bruslju so voditelji držav EU veliko pozornosti namenili tudi dogodkom na Lampedusi ter nezakonitemu priseljevanju in beguncem v Evropi. Ti problemi niso novi in EU se z njimi že dolgo ukvarja, vendar pa so jih nedavne tragedije znova postavile na vrh dnevnega reda. Komisija bo tako vodila posebno delovno skupino in bo decembra Evropskemu svetu predstavila svoje poročilo. Po mnenju predsednika Barrosa mora Evropska unija okrepiti reševalne operacije; državam članicam na zunanjih mejah EU zagotoviti dodatno pomoč; z državami izvora in tranzita migrantov sodelovati pri obvladovanju priseljenskih tokov ter zaostriti boj proti organiziranemu kriminalu in trgovanju z ljudmi.

Na koncu tiskovne konference je Barrroso še dodal, da je bil na tem pomembnem zasedanju z dolgim dnevnim redom dosežen resničen napredek na številnih področjih.

Izjava predsednika Barrosa na zaključni novinarski konferenci po zasedanju Evropskega sveta, 25. oktober 2013 English

Izjava predsednika Barrosa po razpravi o ustreznosti predpisov, 24.–25. oktober 2013 English

Sklepi Evropskega sveta

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave