Cale de navigare

Consiliul European ia atitudine în urma tragediei de la Lampedusa - 25/10/2013

Președintele Barroso © Consiliul Uniunii Europene

În declarația pronunțată la încheierea Consiliului European din octombrie, președintele Barroso a prezentat subiectele care au făcut obiectul dezbaterilor: accesul IMM-urilor la finanțare, adecvarea reglementărilor, acordul comercial cu Canada, viitoarea reuniune la nivel înalt a Parteneriatului estic și problema imigrației și a refugiaților.

Vineri, 25 octombrie, liderii europeni au continuat discuțiile cu privire la situația economică, punând accent pe măsuri care ar putea spori contribuția serviciilor la economie, în special prin facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare. S-a convenit asupra majorării semnificative a finanțării pentru IMM-uri prin fondurile structurale și de investiții.

Consiliul European a aprobat fără rezerve programul REFIT al Comisiei. Președintele Barroso a subliniat importanța normelor comune pe care se sprijină piața unică și a explicat că programul REFIT se referă la calitatea acestor norme, garantând faptul că acestea sunt adecvate scopului și reduc la minimum eventualele dificultăți administrative. Europa ar trebui să acționeze doar atunci când poate aduce o valoare adăugată reală și ar trebui să intervină numai în problemele majore, limitându-și influența în problemele mai puțin importante.

Consiliul European a salutat încheierea acordului comercial cu Canada și a discutat în detaliu pe marginea viitorului summit al Parteneriatului estic care va avea loc la Vilnius, în Lituania. Președintele Barroso a afirmat că această reuniune ar putea marca o etapă istorică, întrucât ne apropiem de atingerea obiectivului comun vizând asocierea politică și integrarea economică cu partenerii estici. Consiliul European a abordat, de asemenea, relațiile cu Ucraina, Moldova și Georgia și a subliniat că menținerea unor relații strânse cu aceste țări va rămâne un aspect crucial după summitul de la Vilnius.

Poate cele mai importante subiecte abordate în cadrul summitului au fost tragedia de la Lampedusa și problema imigrației ilegale și a refugiaților în Europa. Nu este o problemă nouă, UE se ocupă de aceste aspecte de mulți ani, dar acum devine o problematică urgentă, pe fondul evenimentelor recente. Comisia va coordona un grup operativ cu privire la aceste aspecte, urmând să prezinte un raport în cadrul Consiliului European din decembrie. Președintele Barroso a lansat un apel în favoarea unui răspuns mai ferm din partea Uniunii Europene pentru consolidarea operațiunile de căutare și salvare, pentru a ajuta statele membre cele mai expuse, pentru a coopera cu țările de origine și de tranzit în scopul gestionării fluxurilor de imigranți și pentru a combate crima organizată și traficul de persoane.

Președintele Barroso a concluzionat că acest Consiliu European a avut o importanță deosebită, cu multe puncte pe ordinea de zi și că au fost realizate reale progrese într-o serie întreagă de domenii.

Declarația președintelui Barroso în cadrul conferinței de presă de la sfârșitul reuniunii Consiliului European (25 octombrie 2013) English

Declarația președintelui Barroso cu ocazia întâlnirii cu liderii UE privind calitatea procesului de reglementare (24-25 octombrie 2013) English

Concluziile Consiliului European

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile