Kruimelpad

Europese Raad wil extra maatregelen na Lampedusa-tragedie - 25/10/2013

Commissievoorzitter Barroso © Raad van de Europese Unie

Na afloop van de Europese Raad van oktober lichtte Commissievoorzitter Barroso de hoofdpunten toe: kredieten voor het midden- en kleinbedrijf, gezonde regelgeving, de handelsovereenkomst met Canada, de aanstaande top van het Oostelijk Partnerschap en vooral de migratie- en vluchtelingenkwestie.

Op vrijdag 25 oktober heeft de Europese Raad opnieuw de economische situatie besproken. Vooral de dienstensector zou kunnen bijdragen aan de groei, maar vaak krijgen kleine en middelgrote ondernemingen geen financiering bij hun bank. De Europese leiders besloten het MKB aanzienlijk meer steun te geven via de structuur- en investeringsfondsen.

De Europese Raad toonde zich ook positief over het REFIT-programma van de Commissie. Barroso benadrukte dat de interne markt niet zonder Europese regels kan, maar dat die regels goed en efficiënt moeten zijn. Ze mogen niet voor extra bureaucratie zorgen, en het REFIT-programma kan daarbij helpen. Europa moet alleen optreden als het iets kan toevoegen, met drastische maatregelen als het moet, en beperkte ingrepen als het kan.

De Europese Raad toonde zich ook tevreden over het politieke akkoord over CETA, de handelsovereenkomst met Canada, en stond lang stil bij de aanstaande top van het Oostelijk Partnerschap in Vilnius, Litouwen. Volgens Barroso kon dit wel eens een historische top worden omdat het gemeenschappelijke doel, namelijk politieke associatie en economische integratie met de oostelijke partners, binnen handbereik ligt. De betrekkingen met Oekraïne, Moldavië en Georgië kwamen ter sprake, en het was duidelijk dat ook na de top in Vilnius een blijvend engagement noodzakelijk zal zijn.

Misschien wel het belangrijkste agendapunt van de top was Lampedusa en het probleem van de illegale migratie en vluchtelingen in Europa. Het is natuurlijk geen nieuw probleem. Al jaren werkt de EU aan een oplossing, maar in het licht van de recente tragische gebeurtenissen zijn maatregelen dringender dan ooit. De Commissie zet een task force op deze kwestie die in december verslag zal uitbrengen aan de Europese Raad. Barroso pleitte voor krachtdadiger EU-optreden bij opsporings- en reddingsoperaties, meer hulp aan de landen die de vluchtelingen als eerste moeten opvangen, samenwerking met de landen van herkomst en doorreis, en strenger optreden tegen de georganiseerde misdaad en mensenhandel.

Voorzitter Barroso concludeerde dat het een belangrijke Europese Raad was geweest met een brede agenda, en dat op tal van gebieden reële vooruitgang was geboekt.

Verklaring van Commissievoorzitter Barroso op de persconferentie na afloop van de bijeenkomst van de Europese Raad, 25 oktober 2013 English

Verklaring van Commissievoorzitter Barroso op de bijeenkomst met de EU-leiders over gezonde regelgeving, 24-25 oktober 2013 English

Conclusies Europese Raad

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links