Navigációs útvonal

Az Európai Tanács ülésén a lampedusai tragédia is napirendre került - 25/10/2013

Barroso elnök © Az Európai Unió Tanácsa

Az Európai Tanács októberi csúcsértekezlete után Barroso elnök nyilatkozatban összegezte, milyen eredményt hoztak a megbeszélések, melyek középpontjában a következő témák álltak: a kkv-k forrásszerzési lehetőségei, a szabályozás célravezetősége, a Kanadával kötendő kereskedelmi megállapodás, a keleti partnerség témájában hamarosan megrendezésre kerülő csúcstalálkozó, valamint a migráció és a menekültek kérdése.

Október 25-én, pénteken az Európai Tanács tagjai folytatták előző nap megkezdett megbeszéléseiket az európai gazdasági helyzetről. A megbeszélések középpontjában az a kérdés állt, hogyan lehet – elsősorban a kis- és középvállalkozások forrásszerzési lehetőségeinek javítása révén – még jobban kiaknázni a szolgáltatási ágazatban rejlő gazdasági lehetőségeket. A vezetők egyetértettek abban, hogy számottevően növelni kell a kkv-knek – a strukturális és a beruházási alapokon keresztül – juttatott finanszírozást.

Az Európai Tanács határozott támogatásáról biztosította a célravezető és hatásos szabályozás bizottsági programját, a REFIT-et. Barroso elnök hangsúlyozta az egységes piac működését megalapozó közös szabályok fontosságát, és világossá tette, hogy a REFIT program előterében ezeknek a szabályoknak a minősége áll. A REFIT azt hivatott biztosítani, hogy a szabályozás megfeleljen a célnak, és a lehető legkevesebb teherrel járjon az érintettek számára. Uniós szintű szabályokra csupán akkor van szükség, ha azok többletértéket hoznak létre: a nagyobb jelentőségű dolgok esetében erőteljesebb, a kisebb dolgok esetében pedig visszafogottabb európai fellépésre van szükség.

Az Európai Tanács üdvözölte, hogy politikai megállapodás született a CETA, a Kanadával létrehozandó átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás ügyében, és részletesen megvitatta a keleti partnerséggel kapcsolatban hamarosan megrendezésre kerülő csúcsértekezlet kérdését. A találkozónak a litván főváros, Vilnius ad majd otthont. Barroso elnök megjegyezte, hogy a vilniusi csúcs igazi történelmi eseménynek bizonyulhat, mivel az EU és keleti partnerei közel járnak közös céljaik – a politikai társulás és a gazdasági integráció – eléréséhez. Megbeszéléseiken az Európai Tanács tagjai áttekintették az Ukrajnával, Moldovával és Grúziával ápolt kapcsolatokat. Nyilvánvaló, hogy a vilniusi csúcsot követően is elengedhetetlenül fontos lesz folyamatosan együtt dolgozni ezekkel az országokkal.

Végezetül érdemi és elmélyült beszélgetés bontakozott ki az állam- és kormányfők között Lampedusáról, és az Európába illegálisan érkező migránsokról és menekültekről. A probléma korántsem új keletű. Az EU évek óta fáradozik a helyzet megoldásán, ez azonban a közelmúltbeli tragédiák fényében tovább már nem várathat magára. A Bizottság munkacsoportot fog felállítani a témában, melynek munkájáról jelentést terjeszt majd elő az uniós országok állam- és kormányfőinek az Európai Tanács decemberi csúcsértekezletén. Barroso elnök határozottabb válaszintézkedések megtételére szólította fel az Európai Uniót a következő négy területen: erőteljesebb kutatási és mentési műveletek végrehajtása, a migránsok és a menekültek beáramlása által leginkább érintett, „frontvonalbeli” tagállamok megsegítése, együttműködés a származási és a tranzitországokkal a migrációs hullámok kezelése érdekében, valamint a szervezett bűnözés és az embercsempészet elleni fellépés.

Nyilatkozata végén Barroso elnök kijelentette: az Európai Tanács mostani csúcsértekezlete fontos találkozó volt – rendkívül sok kérdés szerepelt a megbeszélések napirendjén, és számos területen sikerült tényleges előrelépést elérni.

Barroso elnök nyilatkozata az Európa Tanács 2013. október 24–25-i csúcsértekezletét követően megtartott sajtótájékoztatón English

Barroso elnök nyilatkozata az uniós vezetőkkel a célravezető szabályozás témájában 2013. október 24–25-én megtartott rendezvényen English

Az Európai Tanács következtetései

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek