Navigacijski put

Odgovor Europskog vijeća na tragediju u okolici Lampeduse - 25/10/2013

Predsjednik Barroso © Vijeće Europske unije

U izjavi nakon zasjedanja Europskog vijeća u listopadu predsjednik Komisije Barroso dao je kratak sažetak održanih rasprava na temu pristupa financiranju za MSP-ove, primjerenosti propisa, trgovinskog sporazuma s Kanadom, nadolazećeg sastanka na vrhu Istočnog partnerstva te pitanja migracije i izbjeglica.

U petak, 25. listopada, Europsko vijeće nastavilo je raspravljati o gospodarskoj situaciji, a posebno se usredotočilo na način na koji bi se mogao proširiti doprinos usluga gospodarstvu, osobito povećanjem pristupa financijskim sredstvima za MSP-ove. Čelnici su dogovorili značajno povećanje financiranja za MSP-ove u okviru strukturnih i investicijskih fondova.

Europsko vijeće snažno je podržalo program Komisije REFIT. Predsjednik Barroso naglasio je važnost zajedničkih pravila kojima se podupire jedinstveno tržište i jasno je izrazio da je cilj programa REFIT osigurati kvalitetu tih pravila i njihovu prikladnost te osigurati da u najmanjoj mogućoj mjeri predstavljaju teret. Europa bi trebala djelovati samo ondje gdje može zaista osigurati dodatnu vrijednost te bi trebala djelovati u velikoj mjeri kada je riječ o velikim pitanjima, a u manjoj mjeri kada je riječ o manje važnim pitanjima.

Europsko vijeće pozdravilo je politički dogovor povezan s CETA-om, trgovinskim sporazumom s Kanadom, i podrobno raspravljalo o nadolazećem sastanku na vrhu Istočnog partnerstva u Vilniusu (Litva). Predsjednik Barroso izjavio je da sastanak ima potencijal istinskog povijesnog događaja s obzirom na to da je zajednički cilj političkog udruživanja i gospodarske integracije s istočnim partnerima gotovo postignut. Europsko vijeće raspravljalo je o odnosima s Ukrajinom, Republikom Moldovom i Gruzijom, a jasno je da će nakon sastanka na vrhu u Vilniusu kontinuirani dijalog i dalje biti od iznimne važnosti.

No, možda je najznačajnija rasprava sastanka na vrhu bila ona o Lampedusi te pitanju ilegalne migracije i izbjeglica u Europi. Nije riječ o novom problemu jer EU radi na tim pitanjima dugi niz godina, no nakon nedavnih tragedija riječ je o još ozbiljnijem pitanju. Komisija će voditi radnu skupinu zaduženu za to pitanje, a u prosincu će predstaviti izvješće Europskom vijeću. Predsjednik Barroso pozvao je Europsku uniju na jači odgovor kako bi se poboljšale akcije potrage i spašavanja, pomoglo državama članicama koje su najizloženije problemu, ostvarila suradnja s matičnim zemljama i tranzitnim zemljama radi upravljanja tokovima migracije te nastavila borba protiv organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

Predsjednik Barroso zaključio je da je to bilo važno zasjedanje Europskog vijeća s opsežnim programom i da je postignut stvaran napredak u čitavom nizu područja.

Izjava predsjednika Barrosa na završnoj konferenciji za tisak nakon sastanka Europskog vijeća 25. listopada 2013. English

Izjava predsjednika Barrosa tijekom susreta s čelnicima EU-a organiziranog radi rasprave o primjerenosti propisa 24. i 25. listopada 2013. English

Zaključci Europskog vijeća

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice