Διαδρομή πλοήγησης

Απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην τραγωδία της Λαμπεντούζας - 25/10/2013

Ο πρόεδρος Μπαρόζο © Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος Μπαρόζο μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, αναφέρθηκε στις συζητήσεις σχετικά με την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, την καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου, την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, την επικείμενη διάσκεψη κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, καθώς και για το ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέχισε τις συζητήσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση, εστιάζοντας στο πώς μπορεί να ενισχυθεί η συμβολή των υπηρεσιών στην οικονομία, ιδίως με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε χρηματοδότηση. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν σημαντικά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστήριξε θερμά το πρόγραμμα REFIT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος Μπαρόζο, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία των κοινών κανόνων στους οποίους στηρίζεται η ενιαία αγορά, και κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα REFIT εγγυάται την ποιότητα των κανόνων αυτών, διασφαλίζοντας ότι εξυπηρετούν τον σκοπό τους και ταυτόχρονα συνεπάγονται τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. Η Ευρώπη πρέπει να παρεμβαίνει μόνον όπου μπορεί να προσθέτει πραγματική αξία, και η παρέμβασή της να είναι μεγάλη για τα πολύ σημαντικά θέματα και μικρή για τα λιγότερο σημαντικά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική συναίνεση που επετεύχθη όσον αφορά τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά, και αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσεχή διάσκεψη για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε ότι η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός, δεδομένου ότι ο κοινός στόχος της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης με τους ανατολικούς εταίρους έχει σχεδόν επιτευχθεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε επίσης τις σχέσεις με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, και κατέστησε σαφές ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση των προσπαθειών στον τομέα αυτόν μετά τη διάσκεψη κορυφής του Βίλνιους.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερα διεξοδική συζήτηση για τα γεγονότα στη Λαμπεντούζα καθώς και για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και των προσφύγων στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για ένα νέο πρόβλημα, και η ΕΕ καταβάλλει πολύχρονες προσπάθειες για τα ζητήματα αυτά. Όμως, μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα επειγόντως. Η Επιτροπή θα ηγηθεί Ομάδας Κρούσης για το θέμα αυτό και θα υποβάλει σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος Μπαρόζο έκανε έκκληση για μια ισχυρότερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο πρόβλημα, τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και τέλος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της εμπορίας ανθρώπων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μακροσκελή ατζέντα, και ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος σε πολλούς τομείς.

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο κατά την τελική συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου 2013 English

Δήλωση του Προέδρου Μπαρόζο στην εκδήλωση με τους ηγέτες της ΕΕ για την καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου, 24-25 Οκτωβρίου 2013 English

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι