Навигационна пътека

Европейският съвет реагира на трагедията край Лампедуза - 25/10/2013

Председателят Барозу © Съвет на Европейския съюз

В изявлението си след октомврийското заседание на Европейския съвет председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу говори за състоялите се дискусии относно достъпа на МСП до финансиране, регулаторната пригодност, търговското споразумение с Канада, предстоящата среща на върха за Източното партньорство и проблема с миграцията и бежанците.

В петък, 25 октомври, Европейският съвет продължи с обсъждането на икономическото положение с акцент върху начините за по-успешно реализиране на икономическия потенциал на услугите, по-конкретно чрез подобряване на достъпа на МСП до финансиране. Лидерите се договориха за значително увеличение на финансирането за МСП чрез структурните и инвестиционните фондове.

Европейският съвет изрази силна подкрепа за програма REFIT на Комисията. Председателят Барозу подчерта значението на общите правила, които са в основата на единния пазар, и обясни, че програма REFIT се отнася до качеството на тези правила, като стремежът е да се гарантира, че те отговарят на поставените цели и водят до възможно най-малка административна тежест. Намесата на Европа трябва да е с истинска добавена стойност — голяма по големите въпроси и малка по малките въпроси.

Европейският съвет приветства политическото споразумение за всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС) с Канада и обсъди подробно предстоящата среща на високо равнище за Източното партньорство във Вилнюс, Литва. Председателят Барозу коментира, че тя има потенциал да се превърне в истинско историческо събитие, защото сме близо до постигането на общата цел за политическо асоцииране и икономическа интеграция с източните съседи. Европейският съвет обсъди отношенията с Украйна, Молдова и Грузия и е ясно, че придържането към поетите ангажименти ще остане от решаващо значение след срещата на върха във Вилнюс.

И накрая, може би най-важната тема на срещата на върха бе Лампедуза и проблемът с нелегалната имиграция и бежанците в Европа. Това не е нов проблем и ЕС работи по тези въпроси от много години, но в момента има ново усещане за неотложност в светлината на неотдавнашните трагедии. Комисията ще ръководи работна група по този проблем и ще представи доклад на заседанието на Европейския съвет през декември. Председателят Барозу призова за по-силна реакция от страна на Европейския съюз, за да се подобрят операциите по издирване и спасяване, да се подпомогнат държавите членки по външните граници на Съюза, които са най-засегнати от проблема, да се работи със страните на произход и транзитните страни и да се води борба с организираната престъпност и трафика на хора.

В заключение той подчерта значението на това заседание на Европейския съвет, посветено на множество въпроси, и постигнатия реален напредък в редица области.

Изявление на председателя Барозу на пресконференцията след заседанието на Европейския съвет, 25 октомври 2013 г. English

Изявление на председателя Барозу по време на проявата с лидерите на ЕС относно регулаторната пригодност, 24 — 25 октомври 2013 г. English

Заключения на Европейския съвет

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки