Cale de navigare

Pledoarie pentru Europa - 11/09/2013

Preşedintele Barroso

În discursul din 2013 privind starea Uniunii, preşedintele Barroso a făcut apel la „toţi cei cărora le pasă de soarta Europei, indiferent de convingerile lor politice sau ideologice, indiferent de unde vin, să susţină cauza Europei”.

Exact la împlinirea a cinci ani de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, preşedintele Comisiei Europene a trecut în revistă principalele rezultate obţinute de atunci şi până astăzi. „Dacă ne uităm înapoi şi ne gândim la ceea ce am făcut împreună pentru a menţine Europa unită pe parcursul crizei, ne dăm seama că acum 5 ani niciuna dintre aceste realizări nu ar fi părut posibilă”, a spus dl Barroso. „Important este acum ceea ce facem cu aceste realizări. Ne mândrim cu ele sau le trecem sub tăcere? Căpătăm acel plus de încredere care ne ajută să continuăm ceea ce am început sau minimalizăm rezultatele eforturilor noastre?”, a adăugat preşedintele.

După cum arată cifrele şi evoluţiile recente, Europa are motive întemeiate să redevină încrezătoare, pentru că redresarea economică este aproape tangibilă. „Desigur, trebuie să fim vigilenţi. Este însă un indiciu că suntem pe drumul cel bun. Acest lucru ar trebui să ne încurajeze să perseverăm în eforturile noastre. Le-o datorăm celor pentru care relansarea economică nu este atât de aproape, celor asupra cărora nu s-au răsfrânt încă evoluţiile pozitive. Le-o datorăm celor 26 de milioane de cetăţeni ai noştri care sunt şomeri”.

Preşedintele Barroso a pledat pentru consolidarea integrării europene, în faţa provocărilor existente la nivel global: „Am credinţa că, în lumea noastră caracterizată de numeroase mutaţii geoeconomice şi geopolitice, numai împreună, în cadrul Uniunii Europene, le putem oferi cetăţenilor noştri lucrurile la care aspiră: certitudinea că valorile, interesele şi prosperitatea noastră continuă să fie protejate şi promovate în era globalizării”.

Dezbaterea care are loc acum în întreagă Europă porneşte de la o întrebare fundamentală: „Dorim să creăm o Europă mai bună sau să renunţăm la ea?”

„Răspunsul meu este clar”, a continuat preşedintele: „Implicaţi-vă! Dacă nu vă place Europa aşa cum este, aduceţi-i îmbunătăţiri! Ca orice alt proiect realizat de oameni, UE nu este perfectă. Controversele legate de delimitarea atribuţiilor la nivel naţional şi european nu vor fi probabil niciodată pe deplin tranşate. Nu este întotdeauna nevoie de găsirea unei soluţii la nivel european. UE trebuie să intervină doar acolo unde poate aduce o valoare adăugată semnificativă. Nu are motive să se amestece, dacă nu este cazul. UE trebuie să fie vizibilă când în joc sunt mize majore şi mai discretă când este vorba de aspecte de mai mică importanţă”.

De asemenea, preşedintele a subliniat că eforturile menite să consolideze uniunea economică şi monetară rămân la fel de necesare ca şi până acum: „Există domenii de o importanţă majoră, în care Europa are nevoie de mai multă integrare şi de mai multă unitate. În care doar o Europă unită poate obţine rezultate bune. Uniunea politică trebuie să fie obiectivul nostru principal. Nu este doar dorinţa unui european convins, ci este calea pe care trebuie s-o urmăm pentru a ne consolida progresul şi pentru a ne asigura viitorul”.

Discursul din 2013 al preşedintelui Barroso privind starea Uniunii

Urmăriţi discursul privind starea Uniunii Englishfrançais

Scrisoarea preşedintelui Barroso către preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz

Material video de prezentare English (en)

Urmăriţi în direct interviul acordat de preşedinte postului Euronews English (en) şi dialogul de pe Google+ Hangout cu cetăţenii, mâine 12 septembrie, de la ora 20:30 CET

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile