Kruimelpad

We moeten ons sterk maken voor Europa - 11/09/2013

Commissievoorzitter Barroso

In zijn State of the Union 2013 heeft Commissievoorzitter Barroso "iedereen die Europa een warm hart toedraagt, ongeacht zijn politieke, ideologische of nationale achtergrond" opgeroepen om van zich te laten horen.

Precies vijf jaar na de val van Lehman Brothers zette de Commissievoorzitter op een rij wat er sindsdien is bereikt. "Terugblikkend op alles wat we hebben gedaan om Europa heelhuids door deze crisis te loodsen, kunnen we gerust stellen dat niemand dit vijf jaar geleden allemaal voor mogelijk had gehouden", aldus Barroso. "De vraag is nu hoe we tegen deze vooruitgang aankijken. Spreken we er lovend of neerbuigend over? Putten we er vertrouwen uit om het karwei af te maken of doen we er geringschattend over?"

Barroso haalde enkele recente cijfers en ontwikkelingen aan die Europa vertrouwen kunnen geven. "Er daagt licht aan het eind van de tunnel voor Europa", zei hij. "We moeten natuurlijk wel op onze hoede blijven. Maar het wijst erop dat we op de goede weg zijn. Nu komt het erop aan om door te zetten. Dat zijn we verschuldigd aan degenen die het herstel nog niet voelen, die nog niet van de positieve ontwikkelingen profiteren. We zijn het verschuldigd aan onze 26 miljoen werklozen."

Voorzitter Barroso hield een pleidooi voor meer Europese integratie in het licht van de mondiale ontwikkelingen: "Ik denk dat wij bij alle geo-economische veranderingen en geopolitieke aardverschuivingen alleen samen, als Europese Unie, de burger kunnen geven wat hij verwacht, namelijk dat onze waarden, belangen en welvaart in dit tijdperk van mondialisering worden beschermd en bevorderd."

Uiteindelijk draait het debat dat overal in Europa plaatsvindt, volgens Barroso maar om één vraag: "Willen we Europa verbeteren, of willen we Europa opgeven?"

Barroso: "Daarop zeg ik heel duidelijk: doe mee! Als Europa je in deze vorm niet aanstaat: verbeter het! Ik geef toe dat Europa, net als elk menselijk project, niet perfect is. Zo zullen we bijvoorbeeld nooit een definitieve oplossing vinden voor de meningsverschillen over de taakverdeling tussen de lidstaten en het Europese niveau. Niet alles hoeft op Europees niveau te worden opgelost. Europa moet zich richten op de punten waar het de meeste waarde kan toevoegen. Als dat niet het geval is, moet de EU zich er niet mee bemoeien. De EU moet de grote dingen groots aanpakken en de kleine dingen op kleinere schaal."

Volgens Barroso moeten we blijven werken aan een verdieping van de economische en monetaire unie: "Er zijn terreinen van groot belang waar Europa juist meer integratie en meer eenheid moet bewerkstelligen. Waar alleen met een sterk Europa resultaten kunnen worden geboekt. Op termijn moeten we streven naar een politieke unie. Dat zeg ik niet alleen als overtuigd Europeaan. Het is onontbeerlijk om onze vooruitgang te consolideren en de toekomst veilig te stellen.”

Volledige tekst: State of the Union 2013

Video: State of the Union 2013 Englishfrançais

Brief van Barroso aan de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schultz

Video: vooruitblik op de State of the Union 2013 English (en)

Bekijk ook het live-interview op Euronews English (en) en de Google+ Hangout van Barroso met vragen van burgers op donderdag 12 september 2013 vanaf 20.30 uur 

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links