Navigációs útvonal

Tegyünk együtt Európáért - 11/09/2013

Barroso elnök

Az Unió helyzetéről szóló 2013. évi beszédében Barroso elnök felszólította mindazokat, akik szívükön viselik Európa sorsát, hogy politikai vagy ideológiai meggyőződésüktől, származási helyüktől függetlenül emeljék fel szavukat Európáért.

Pontosan öt évvel a Lehman Brothers csődje után José Manuel Barroso beszédében méltatta az EU által azóta elért eredményeket. A Bizottság elnöke a következőket mondta: „Ha visszatekintünk mindarra, amit a válság alatt közös erővel véghezvittünk Európa egységéért, úgy gondolom, túlzás nélkül állíthatom, mindezt 5 évvel ezelőtt nem tartottuk volna lehetségesnek.” Barroso elnök szerint most az a fontos, hogy mit is kezdünk az elért eredményekkel, hogyan értékeljük azokat: „Felnagyítjuk vagy lekicsinyeljük? Erőt merítünk belőle a folytatáshoz, vagy lebecsüljük erőfeszítéseink gyümölcsét?”


Az elnök megemlített több olyan számadatot és tendenciát, melyek jó okot adnak Európának a bizakodásra. A gazdasági kilábalás látható közelségbe került, jelentette ki, hozzátéve, hogy természetesen továbbra is résen kell lenni. Kétségtelen viszont, hogy „jó úton járunk”, és ebből erőt kell meríteni a folytatáshoz. „Tartozunk ezzel mindazoknak, akik számára a kilábalás még nem került elérhető közelségbe, akik még nem élvezik a kedvező fejleményeket. Tartozunk ezzel a 26 millió európai munkanélkülinek” – mutatott rá.

Barroso elnök a globális fejleményekre válaszképpen az európai integráció elmélyítése mellett érvelt. Meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a világgazdasági és geopolitikai tényezők gyökeres változásainak korában a tagállamok csakis együtt, az Európai Unió keretei között tudják megadni polgáraiknak azt, amire törekszenek: értékeik, érdekeik és jólétük védelmét és előmozdítását.

Az Európa-szerte folyó vita központi kérdése a Bizottság elnöke szerint a következő: Akarjuk-e jobbá tenni Európát, vagy feladjuk a küzdelmet?

A kérdésre, mint folytatta, határozott a válasz: mindenki előtt nyitva áll a cselekvés lehetősége. Mindenki tehet az EU jobbá tételéért. Hiszen „mint minden emberi alkotás, az EU sem tökéletes”. Mint mondta, a tagállamok és az Unió közötti munkamegosztással kapcsolatos nézeteltérések talán sosem lesznek mindenki számára kielégítő módon rendezve. Barroso elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni ennek kapcsán, hogy nem minden kérdésre kell európai szintű választ adni: Európának azokra a területekre kell összpontosítania, ahol a legtöbb hozzáadott értéket tudja nyújtani. A Bizottság elnöke szerint egyéb esetekben nincs szükség uniós beavatkozásra. Megjegyezte, hogy Európának a nagy ügyekben sokat kell tennie, a kis ügyekben pedig keveset.

Ugyanakkor világossá tette, hogy a gazdasági és monetáris unió elmélyítését a jövőben is folytatni kell, hiszen számos olyan nagy jelentőségű terület van, ahol Európának több integrációra, nagyobb egységre van szüksége; ahol csakis az erős Európa jelenthet megoldást. Kiemelte továbbá, hogy politikai látóhatárunkon ott kell lennie a politikai uniónak, éspedig nemcsak az elkötelezett européerek kívánságára. A Bizottság elnöke szerint a politikai unió a haladás és a jövő nélkülözhetetlen záloga.

Barroso elnök beszéde az Unió helyzetéről – 2013

Nézze meg az Unió helyzetéről szóló beszédet Englishfrançais

Barroso elnök levele Martin Schultznak, az Európai Parlament elnökének

Kedvcsináló videofilm English (en)

Interjú Barroso elnökkel az Euronews tévécsatornán English (en) és Google+ Hangout esemény a polgárok részvételével élőben, holnap, szeptember 12-én, közép-európai idő szerint 20:30-kor

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek