Navigacijski put

Zauzmimo se za Europu - 11/09/2013

Predsjednik Barroso

U svom govoru o stanju Unije u 2013. predsjednik Barosso pozvao je „sve one kojima je stalo do Europe bez obzira na njihovo političko ili ideološko stajalište i otkuda dolaze, da se zauzmu za Europu.”

Točno pet godina nakon pada investicijske banke Lehman Brothers, predsjednik se u svome govoru osvrnuo na dosadašnja ostvarenja. „Pogledamo li unatrag i razmislimo li o onome što smo zajedno postigli kako bismo Europu ujedinili tijekom krize, vjerujem da je opravdano reći kako prije pet godina sigurno sve to nismo smatrali mogućim”, ustanovio je. „Ono što je sada bitno jest kako ćemo iskoristiti taj napredak. Hoćemo li o njemu govoriti s ponosom, ili ćemo umanjivati njegovu važnost? Hoće li on biti izvor nadahnuća kako bismo nastavili ono s čime smo započeli, ili ćemo podcjenjivati rezultate svojih napora?”

Predsjednik je istaknuo nekoliko novih podataka i činjenica o razvoju koji će Europi ojačati njezino samopouzdanje. „Za Europu, oporavak je na pomolu”, kazao je. „Ali, naravno, moramo biti na oprezu. Ali ono potvrđuje da smo na dobrom putu. To bi nas trebalo potaknuti da ustrajemo u svojim naporima. Dugujemo to onima čiji oporavak još nije na vidiku, onima koji još ne uživaju plodove ostvarenih rezultata. Dugujemo to našim nezaposlenima, kojih je 26 milijuna.”

Predsjednik Barroso pozvao je na veću europsku integraciju uoči globalnih zbivanja: „U svijetu geoekonomskih i geopolitičkih tektonskih promjena, vjerujem da našim građanima samo zajedno, kao Europska unija, možemo ponuditi ono čemu teže, a to je zaštita i promicanje naših vrijednosti, interesa i blagostanja u vremenu globalizacije.”

Prema predsjedniku Barrosu, osnovno pitanje rasprave koja je u tijeku diljem Europe svodi se na sljedeće: „Želimo li unaprijediti Europu ili od nje odustati?”

„Moj je odgovor jasan”, nastavio je. „Zauzmimo se za nju! Ako vam se ovakva Europa ne sviđa, poboljšajte je! Poput svakog ljudskog pothvata, EU nije savršen. Polemike u pogledu podjele rada između nacionalne i europske razine nikada se neće potpuno razriješiti. Nije za sve potrebno rješenje na europskoj razini. Europa se mora usredotočiti na područja u kojima može ostvariti najveću dodatnu vrijednost. U protivnom se ne bi smjela miješati. EU mora biti velik u velikim stvarima i manji u malim.”

Istovremeno je vrlo jasno istaknuo da težnje za učvršćivanjem ekonomske i monetarne unije ostaju važne kao i sve do sada: „Postoje područja od veće važnosti u kojima Europa mora biti ujedinjenija, povezanija. U kojima samo snažna Europa može postići rezultate. Politička unija morala bi biti naš politički obzor. To nije samo zahtjev strastvenog Europljanina. To je neophodan način za učvršćivanje našeg napretka i osiguravanje budućnosti.”

Govor predsjednika Barrosa o stanju Unije 2013.

Videozapis govora o stanju Unije Englishfrançais

Pismo predsjednika Barrosa predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schultzu

Kratki pregled videozapisa English (en)

Prijenos uživo intervjua s predsjednikom na kanalu Euronews English (en) i Google+ Hangout s građanima možete pogledati sutra, 12. rujna u 20:30 CET:

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice