Navigointipolku

Barroso: "On aika puhua EU:n puolesta" - 11/09/2013

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso

Vuotuisessa unionin tilaa käsittelevässä puheessaan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kehotti vahvasti kaikkia, jotka välittävät EU:sta, puhumaan sen puolesta.

Euroopan parlamentissa pitämässään linjapuheessa Barroso palautti mieleen, mitä EU:ssa on saatu aikaan sen jälkeen, kun Lehman Brothers -investointipankki kaatui Yhdysvalloissa tasan viisi vuotta sitten.

– Kun nyt katsomme, mitä kaikkea olemme EU:ssa tehneet yhdessä kriisin voittamiseksi, voimme todeta, että viisi vuotta sitten kukaan ei tosiaankaan olisi uskonut tämän olevan mahdollista, Barroso totesi. – Nyt on tärkeää se, miten suhtaudumme tähän kehitykseen. Olemmeko ylpeitä siitä, vai vähättelemmekö sitä? Saammeko siitä lisää itseluottamusta jatkaa työtämme, vai väheksymmekö saavutuksiamme?

Barroso nosti esiin tuoreita talouslukuja ja kehitysaskeleita, joiden perusteella eurooppalaisilla on hyvä syy suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti.

– Euroopan elpyminen on jo näköpiirissä. Toki meidän on edelleen oltava valppaina. Merkit kuitenkin osoittavat, että olemme oikealla tiellä. Tämän pitäisi kannustaa meitä jatkamaan ponnistelua. Olemme sen velkaa niille, joita elpyminen ja myönteinen kehitys eivät vielä koske, muun muassa Euroopan 26 miljoonalle työttömälle, Barroso sanoi.

Maailmanlaajuisen kehityksen valossa Barroso kehotti Eurooppaa jatkamaan yhdentymistä.

– Kun valtavat geotaloudelliset ja geopoliittiset mullistukset muuttavat maailmaa, uskon, että vain toimimalla yhdessä Euroopan unionina voimme antaa kansalaisille sen, mitä he haluavat: voimme suojata ja edistää arvojamme, etujamme ja vaurauttamme myös globalisaation aikana.

Barroson mukaan tärkein kysymys koko EU:ssa meneillään olevassa keskustelussa on, haluammeko kehittää unionia vai luopua siitä.

– Vastaukseni on selvä: kehotan kaikkia osallistumaan. Jos ette pidä nykyisestä Euroopan unionista, parantakaa sitä. EU ei ole täydellinen, kuten ei mikään mukaan ihmisen aikaansaannos. Ristiriitoja työnjaossa jäsenvaltioiden ja EU:n tason välillä ei tulla koskaan täysin selvittämään, eikä joka asiaan tarvita EU-tason ratkaisua. EU:n on keskityttävä asioihin, joissa se voi tuottaa eniten lisäarvoa. EU:n on oltava isoissa asioissa iso ja pienemmissä pienempi.

Vuotuisessa linjapuheessa korostettiin myös sitä, että talous- ja rahaliiton syventäminen on edelleen komission tavoitteena.

– Euroopan on jatkettava yhdentymistä ja lisättävä yhtenäisyyttä tietyillä keskeisillä alueilla, joilla vain vahva EU voi tuottaa tuloksia. Meidän on tähdättävä poliittiseen unioniin. En vaadi tätä vain siksi, että olen henkeen ja vereen eurooppalainen. Se on välttämätöntä, jotta voimme päästä eteenpäin ja huolehtia tulevaisuudesta.

Puhe kokonaisuudessaan: Puhe unionin tilasta vuonna 2013

Video: Puhe unionin tilasta, Euroopan parlamentti 11.9.2013 Englishfrançais

Puheenjohtaja Barroson kirje Euroopan parlamentin puhemiehelle Martin Schultzille

Ennakkovideo English (en)

Suorat lähetykset verkossa: Euronews haastattelee puheenjohtaja Barrosoa English (en) ja Barroso vastaa yleisökysymyksiin (Google+ Hangout) torstaina 12.9.2013 klo 20.30 CET

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä