Διαδρομή πλοήγησης

Η Ευρώπη υπόθεση όλων μας - 11/09/2013

Πρόεδρος Μπαρόζο

Στην ομιλία του "Η κατάσταση της Ένωσης - 2013", ο πρόεδρος Μπαρόζο κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την πολιτική ή ιδεολογική τους τοποθέτηση, από όπου και αν προέρχονται, να υπερασπιστούν την Ευρώπη.

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο πρόεδρος υπενθύμισε στην ομιλία του όσα έχουν επιτευχθεί από τότε. 'Εάν κοιτάξουμε προς τα πίσω και σκεφτούμε τι κάναμε μαζί για να ενώσουμε την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης νομίζω ότι, χωρίς υπερβολή, πριν από 5 χρόνια δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι όλα αυτά θα ήταν δυνατά,' είπε. 'Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε την πρόοδο που πραγματοποιήσαμε μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς τα εμπρός ή μήπως θα οπισθοχωρήσουμε; Θα αντλήσουμε πίστη από τα επιτεύγματά μας για να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε ή μήπως θα υποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας;"

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε ορισμένα πρόσφατα στοιχεία και εξελίξεις που δικαιολογούν την αυτοπεποίθηση της Ευρώπης. "Για την Ευρώπη," είπε, "η ανάκαμψη είναι ορατή. Οφείλουμε βέβαια να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Σημαίνει όμως ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Έτσι, θα αντλήσουμε θάρρος ώστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Το οφείλουμε σε όσους δεν έχουν ακόμη νιώσει την ανάκαμψη, σε όσους δεν εκμεταλλεύονται ακόμη τις θετικές εξελίξεις. Το οφείλουμε στα 26 εκατομμύρια των ανέργων μας."

Ο πρόεδρος Μπαρόζο έκανε έκκληση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απέναντι στις παγκόσμιες εξελίξεις: "Ζούμε σε έναν κόσμο τεκτονικών γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών και είμαι πεπεισμένος ότι μόνο μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να υλοποιήσουμε την επιθυμία των πολιτών μας: την προστασία και την προώθηση των αξιών, των συμφερόντων και της ευημερίας μας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης."

Στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος Μπαρόζο, το βασικό ερώτημα είναι το εξής : "Επιθυμούμε να βελτιώσουμε την Ευρώπη, ή να την εγκαταλείψουμε; "

"Η απάντησή μου είναι σαφής", συνέχισε: "Ας ενεργοποιηθούμε! Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη όπως είναι: βελτιώστε την! Όπως κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, η ΕΕ δεν είναι τέλεια. Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ του εθνικού και του ευρωπαϊκού επιπέδου δεν πρόκειται ποτέ να περατωθούν με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Δεν χρειάζονται όλα λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί όπου μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Όπου δεν χρειάζεται, δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται. Η ΕΕ πρέπει να δίνει μεγάλη σημασία σε σημαντικά θέματα και μικρότερη σε λιγότερο σημαντικά ."

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ: "Υπάρχουν όμως τομείς μείζονος σημασίας όπου η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει περισσότερη ολοκλήρωση, μεγαλύτερη ενότητα. Τομείς όπου μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να παράγει αποτελέσματα. Ο πολιτικός μας ορίζοντας πρέπει να είναι μια πολιτική ένωση. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για αίτημα ενός παθιασμένου Ευρωπαίου. Αυτός είναι ο αδιαφιλονίκητος δρόμος προς την εδραίωση της προόδου μας και τη διασφάλιση του μέλλοντος."

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο για την κατάσταση της Ένωσης - 2013

Παρακολουθήστε την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης Englishfrançais

Επιστολή του προέδρου Μπαρόζο προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Teaser βίντεο English (en)

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη του προέδρου στο Euronews English (en), καθώς και τη συζήτηση με τους πολίτες στο Google + Hangouts αύριο, 12 Σεπτεμβρίου, από τις 20:30, ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι