Навигационна пътека

Да отстояваме Европа - 11/09/2013

Председателят Барозу

В речта си за състоянието на Съюза от 2013 г. председателят Барозу отправи обединяващ призив към „всички онези, които се интересуват от Европа, независимо от тяхната политическа или идеологическа позиция и без значение откъде идват, да се застъпят за Европа“.

На петата годишнина от рухването на „Леман Брадърс“, председателят Барозу припомни в речта си какво е постигнато оттогава. „Ако погледнем назад и се замислим какво сме свършили заедно, за да обединим Европа в периода на кризата, мисля, че с право можем да кажем, че преди 5 години никога не бихме помислили, че това би било възможно“, заяви той и продължи: „Това, което е важно сега, е как ще използваме постигнатия напредък. Трябва ли да изтъкваме неговото значение или пък да го омаловажаваме? Трябва ли той да ни вдъхва увереност за продължаване на започнатото или трябва да омаловажим резултатите от нашите усилия?“

Председателят Барозу изтъкна редица неотдавнашни статистики и развития, които са основателна причина за увереност в Европа. „Възстановяването в Европа е близо. Естествено, трябва да сме бдителни. Но това наистина доказва, че сме на прав път. То би трябвало да ни насърчи да продължим усилията си. Дължим го на онези, за които възстановяването все още не е близка реалност, и на онези, които все още не могат да се възползват от положителните промени. Дължим това на 26-те милиона безработни в Европа“.

Председателят Барозу отправи призив за засилване на европейската интеграция на фона на случващото се в световен мащаб: „В нашия свят на геоикономически и геополитически тектонични промени вярвам, че единствено заедно, като Европейски съюз, можем да осигурим на нашите граждани това, което те желаят: защитата на нашите ценности, интереси и просперитет и тяхното насърчаване в ерата на глобализацията“.

Според председателя Барозу основният въпрос в дебата, който се води понастоящем в цяла Европа, е: „Искаме ли да направим Европа по-добра или предпочитаме да се откажем от нея?“

Той продължи: „Аз давам ясен отговор: нека се ангажираме! Ако не харесвате Европа такава, каквато е — направете я по-добра! Като плода на всяко човешко усилие, ЕС не е съвършен. Споровете относно разделението на труда между националното и европейското равнище никога няма да приключат окончателно. Не за всичко са нужни решения на европейско ниво. Европа трябва да се концентрира върху областите, в които може да придаде най-голяма добавена стойност. Ако случаят не е такъв, тя не следва да се намесва. Намесата на ЕС трябва да бъде по-голяма за големите неща и по-скромна за по-малките“.

Същевременно Барозу даде ясно да се разбере, че работата по задълбочаването на икономическия и паричен съюз също остава приоритет: „Има области от особено значение, в които Европа трябва да бъде по-интегрирана, по-сплотена. Области, в които резултати могат да се постигнат само от една силна Европа. Вярвам, че изграждането на политически съюз трябва да бъде политическият хоризонт за нас. Това не е просто искане на пламенен европеец. То е необходимият път, който трябва да се извърви, за да консолидираме напредъка си и да обезпечим бъдещето“.

Реч за състоянието на Съюза от 2013 г. на председателя Барозу

Гледайте речта за състоянието на Съюза Englishfrançais

Писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц от председателя Барозу

Видео English (en)

Гледайте на живо интервюто по Евронюз с председателя English (en) и разговора с граждани под формата на Google+ Hangout утре, 12 септември, от 20:30 ч. централноевропейско време:

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки