Sökväg

Välkommen Kroatien! - 01/07/2013

Fyrverkerier vid gränsen mellan Kroatien och Slovenien © Reporters

Sedan den 1 juli är Kroatien EU:s 28:e medlemsland. Den officiella ceremonin ägde rum i huvudstaden Zagreb den 30 juni och firandet pågick till långt in på natten.

För bara 20 år sedan kämpade Kroatien för att bli självständigt från Jugoslavien. Tio år senare ansökte landet om EU-medlemskap. I dag ansluter sig Kroatien till de 27 EU-länderna i den politiska och ekonomiska union som bildades 1958.

Vägen till EU-medlemskap

För att kunna gå med i EU var Kroatien tvunget att anpassa sina lagar och administrativa förfaranden till EU:s. Rättsväsendet har till exempel reformerats helt och grundlagen har ändrats så att offentliga åklagare nu är helt oberoende. En myndighet för att bekämpa korruption har också inrättats.

Andra reformer gäller gränser för utsläpp av växthusgaser och skärpt livsmedelssäkerhet.

Vad vinner Kroatien på medlemskapet?

Kroaterna är numera också EU-medborgare, vilket ger många fördelar. Om de blir sjuka på semestern i ett annat EU-land har de rätt till samma offentliga sjukvård som invånarna där. Om de får problem när de handlar på nätet omfattas de av EU:s regler för konsumentskydd. Och det blir mycket billigare för kroaterna att ringa hem med mobilen när de befinner sig i ett annat EU-land.

Företagen kan flytta kapital mellan Kroatien och andra EU-länder och de kan göra billigare EU-betalningar. Kroatiska företag får delta i offentliga upphandlingar i hela EU. Småföretagen i landet kan också få tillgång till finansiering från Europeiska investeringsbanken DeutschEnglishfrançais .

Kroatien som land kan nu få del av EU:s regionalpolitiska anslag. EU:s struktur- och sammanhållningsfonder kan bidra till landets investeringar i forskning och innovation, småföretagande, hållbara jobb, kompetensutveckling och åtgärder mot arbetslöshet.

Regionalstödet förvaltas av EU-kommissionen. Om en person eller ett företag från Kroatien riktar ett klagomål mot kommissionen – eller någon annan EU-institution – kommer klagomålet att utredas av Europeiska ombudsmannen.

Det här är Kroatien

Kroatien är till ytan ett ganska litet land med en befolkning på 4,5 miljoner. Landet gränsar till Bosnien och Hercegovina, Ungern, Montenegro, Serbien och Slovenien. I den kroatiska skärgården finns drygt 1 200 öar, men bara 48 av dem är bebodda. Valutan heter kuna, men Kroatien kommer att införa euron när landet uppfyller kriterierna för prisstabilitet, offentliga finanser och växelkursstabilitet.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar