Navigacijska pot

Dobrodošla, Hrvaška! - 01/07/2013

Ognjemet na hrvaško-slovenskem mejnem prehodu Obrežje-Bregana © Reporters

Hrvaška je z današnjim dnem postala 28. članica EU. Uradna proslava ob pridružitvi je potekala 30. junija v Zagrebu, slavje se je nadaljevalo pozno v noč.

Pred samo 20 leti se je Hrvaška borila za neodvisnost od Jugoslavije. Pred desetletjem je zaprosila za članstvo v Evropski uniji. Danes pa se je pridružila 27 državam, ki so del politične in ekonomske povezave, ustanovljene leta 1958.

Na poti k članstvu v EU

Pred pristopom k EU je morala Hrvaška številne svoje predpise in upravne postopke uskladiti s pravili EU. Popolnoma je denimo prenovila svoj pravosodni sistem in s spremembo ustave zagotovila neodvisnost javnega tožilstva. Ustanovila je tudi organ za boj proti korupciji.

Med drugimi spremembami so še omejitve izpustov toplogrednih plinov in prilagoditev standardov o varnosti hrane.

Nove ugodnosti za Hrvate

Hrvati imajo zdaj pravico do vseh ugodnosti, povezanih z državljanstvom EU. Če denimo v drugi državi EU zbolijo, imajo pravico do enake zdravniške pomoči kot lokalni prebivalci. Če imajo težave pri čezmejnemu nakupovanju po spletu, jih varujejo evropski standardi varstva potrošnikov. S potovanja v drugih državah EU lahko zdaj ceneje kličejo domov z mobilnim telefonom.

Hrvaška podjetja lahko prenašajo kapital med Hrvaško in drugimi državami EU, zanje veljajo tudi pravila za lažje čezmejno plačevanje. Odslej se bodo lahko potegovala za javna naročila v EU. Za mala in srednje velika hrvaška podjetja so na voljo sredstva Evropske investicijske banke DeutschEnglishfrançais .

Hrvaška se lahko od danes poteguje tudi za evropska sredstva za regionalni razvoj. Strukturni in kohezijski skladi EU danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska ji bodo pomagali pri vlaganju v raziskave in inovacije, mala podjetja, trajnostna delovna mesta ter pobude za reševanje brezposelnosti in usposabljanje delovne sile. Ta sredstva upravlja Evropska komisija.

Hrvaški državljani in podjetja lahko pri evropskem varuhu človekovih pravic vložijo pritožbo zaradi nepravilnega ravnanja Komisije ali katere koli druge institucije oz. organa EU.

Hrvaška

Hrvaška, ki meji na Slovenijo, Madžarsko, Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Črno goro, ima skoraj 4,5 milijona prebivalcev. Ob njeni obali leži več kot 1 200 otokov in otočkov, od katerih jih je le 48 stalno naseljenih. Zaenkrat na Hrvaškem še plačujejo s kuno, vendar bo tudi naša soseda v prihodnosti prevzela evro, ko bo izpolnila vse pogoje glede stabilnosti cen, javnih financ in stabilnosti tečajev.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave