Kruimelpad

Welkom Kroatië! - 01/07/2013

Vuurwerk boven de grens tussen Kroatië en Slovenië © Reporters

Sinds vandaag is Kroatië lid van de EU. De officiële toetredingsceremonie vond plaats in Zagreb op 30 juni en duurde tot diep in de nacht.

Nog maar 20 jaar geleden streed Kroatië voor onafhankelijkheid van het voormalige Joegoslavië. Tien jaar geleden vroeg het land het EU-lidmaatschap aan. Vandaag treedt het toe tot een politieke en economische unie die in 1958 is opgericht.

De weg naar het EU-lidmaatschap

Voordat Kroatië EU-lid kon worden, moest het allerlei regels en administratieve procedures aanpassen aan die in de EU. Zo is het Kroatische rechtsstelsel grondig hervormd en is de grondwet aangepast om te garanderen dat de openbare aanklagers onafhankelijk zijn. De overheid heeft ook een instantie opgericht om corruptie te bestrijden.

Ook zijn de regels voor voedselveiligheid en de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt.

Wat hebben de Kroaten hierbij te winnen?

Alle Kroaten zijn vanaf nu EU-burgers. Als zij ziek worden in een ander EU-land, hebben zij recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van dat land. Als zij problemen hebben met een product dat zij online gekocht hebben, zijn ze beschermd door de EU-regels voor consumentenbescherming. De kosten om mobiel te bellen vanuit een ander EU-land liggen nu veel lager.

Bedrijven kunnen kapitaal tussen Kroatië en andere EU-landen verplaatsen en gebruikmaken van regels voor internationale betalingen. Kroatische bedrijven kunnen meedingen naar openbare aanbestedingen in de hele EU. En kleine bedrijven in Kroatië kunnen nu financiering krijgen van de Europese Investeringsbank DeutschEnglishfrançais .

Kroatië zelf kan nu ook aanspraak maken op EU-geld voor regionale ontwikkeling. Het Europese Structuurfonds en het Cohesiefonds gaan het land helpen te investeren in onderzoek en innovatie, kleine bedrijven, duurzame werkgelegenheid en initiatieven tegen werkloosheid en tekorten aan specifieke vaardigheden.

De financiering wordt beheerd door de Europese Commissie. Als een Kroatische burger of een bedrijf een klacht indient tegen de Commissie of een van de andere EU-instellingen, wordt die onderzocht door de Europese ombudsman.

Over Kroatië

Kroatië is een klein land met bijna 4,5 miljoen inwoners. Het grenst aan Bosnië-Herzegovina, Hongarije, Montenegro, Servië en Slovenië. Het heeft ruim 1200 eilanden, waarvan er maar 48 permanent bewoond worden. De munteenheid is de kuna, maar Kroatië stapt over op de euro zodra het voldoet aan de criteria op het vlak van prijsstabiliteit, overheidsfinanciën en wisselkoersstabiliteit.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links