Navigációs útvonal

Köszöntjük Horvátországot az EU tagjainak körében! - 01/07/2013

Tűzijáték az egyik horvát–szlovén határátkelőhelyen © Reporters

Horvátország a mai napon csatlakozott az Európai Unióhoz. Belépésével 28-ra nőtt az EU tagállamainak száma. A hivatalos ünnepségnek június 30-án az ország fővárosa, Zágráb adott otthont. Az ünneplés hajnalig folytatódott.

Alig 20 éve Horvátország – Jugoszlávia tagállamaként – még a függetlenségért harcolt. Tíz évvel ezelőtt az ország csatlakozási kérelmet nyújtott be az Európai Unióhoz, ma pedig belépett abba a politikai és gazdasági közösségbe, amelynek kezdetei 1958-ig nyúlnak vissza. Horvátország az EU 28. tagállama.

A csatlakozáshoz vezető út

Az uniós tagságra való felkészülés során Horvátországnak számos területen az EU szabályaihoz és igazgatási eljárásaihoz kellett igazítania saját nemzeti szabályait és eljárásait. Ennek során egyebek mellett alapjaiban átalakította igazságügyi rendszerét, és alkotmányát is módosította annak érdekében, hogy biztosítsa az államügyészek függetlenségét. A kormány ezen túlmenően külön korrupcióellenes szervet is létrehozott.

A reformok között említhető továbbá az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó korlátozások bevezetése, illetve az élelmiszer-biztonsági előírások hozzáigazítása az uniós normákhoz.

Mit nyernek a horvátok a csatlakozással?

A csatlakozásnak köszönhetően a horvát állampolgároknak is kijárnak azok a jogok, amelyek az uniós polgárokat megilletik. Ha például egy másik EU-országban tartózkodnak, és ott megbetegednek, ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosultak, mint a kérdéses ország állampolgárai. Ha az interneten vásárolnak terméket, és a megrendelés teljesítése során problémák merülnek fel, ugyanolyan mértékben részesülhetnek védelemben, mint a többi uniós fogyasztó. Július 1-jén a barangolási díjak tekintetében is új korszak kezdődött a horvát polgárok életében: ha az Unió bármelyik tagállamából hazatelefonálnak Horvátországba, a korábbinál jóval kevesebbet kell fizetniük a mobilhívásért.

A vállalkozásoknak is jó hír a csatlakozás, mostantól kezdve ugyanis szabadon helyezhetik át tőkéjüket Horvátországból más uniós tagállamokba, és a határokon átívelő fizetési műveletek megkönnyítését célzó szabályozás előnyeit is kamatoztathatják. A horvát cégek ezentúl – a többi EU-ország vállalkozásaihoz hasonlóan – maguk is ajánlatot tehetnek az Unió-szerte meghirdetett közbeszerzési eljárásokban. A horvát kisvállalkozások pedig finanszírozáshoz juthatnak az Európai Beruházási Bank DeutschEnglishfrançais forrásaiból.

A csatlakozás a felsoroltakon kívül azzal az előnnyel is jár, hogy Horvátország a mai naptól uniós regionális fejlesztési támogatásban részesülhet. Ezenfelül az EU Kohéziós Alapja és strukturális alapjai danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska forrásokat fognak biztosítani ahhoz, hogy beruházások valósuljanak meg a kutatás és az innováció ösztönzése, a kisvállalkozások fejlesztése, a fenntartható munkahelyek létrehozása, valamint a készségfejlesztést és a munkanélküliség csökkentését célzó kezdeményezések megvalósítása érdekében.

A finanszírozást az Európai Bizottság irányítja és hangolja össze. Minden horvát állampolgár és cég panaszt tehet a Bizottság – vagy bármelyik másik uniós intézmény vagy szerv – ellen az európai ombudsmannál, aki kivizsgálja az ügyet.

Horvátországról röviden

Horvátország Bosznia-Hercegovinával, Magyarországgal, Montenegróval, Szlovéniával és Szerbiával határos. Lakosainak száma megközelíti a 4,5 milliót. Noha területe kicsi, az országhoz több mint 1200 kisebb-nagyobb sziget tartozik, ezek közül azonban csak 48 szigeten élnek lakosok állandó jelleggel. A nemzeti fizetőeszköz a kuna, de Horvátország is belép majd az eurózónába, és áttér az euróra, ha teljesíti az euróövezethez történő csatlakozáshoz szükséges – árstabilitással, államháztartással, árfolyam-stabilitással stb. kapcsolatos – feltételeket.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek