Navigacijski put

Dobro došla, Hrvatska! - 01/07/2013

Vatromet na granici između Hrvatske i Slovenije © Reporters

Hrvatska je postala 28. država koja je pristupila EU-u. Službena svečanost održana je u Zagrebu 30. lipnja, a slavlje je trajalo do kasno u noć.

Prije svega 20 godina Hrvatska se borila za osamostaljivanje od tadašnje Jugoslavije. Prije 10 godina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u. Danas ulazi u političku i gospodarsku uniju s 27 drugih zemalja prvi put nastalu 1958.

Put prema članstvu u EU-u

Hrvatska je prije pristupanja EU-u morala uskladiti mnoge svoje propise i zakonodavne postupke s onima u EU-u. Tako je primjerice potpuno reformirala pravosudni sustav te promijenila Ustav kako bi jamčila neovisnost javnih tužitelja. Vlada je osnovala i tijelo za borbu protiv korupcije.

Ostale reforme uključuju ograničavanje emisija stakleničkih plinova i prilagodbu standarda sigurnosti hrane.

Što to znači za Hrvate?

Hrvati sada uživaju sve prednosti građana EU-a. Ako se razbole u drugoj državi EU-a, imaju pravo na jednaku zdravstvenu skrb kao lokalno stanovništvo. Ako imaju probleme s kupnjom preko interneta, zaštićeni su standardima EU-a za zaštitu potrošača. Hrvati koji zovu u domovinu iz neke od država EU-a sada će plaćati i znatno niže naknade za roaming.

Hrvatska poduzeća mogu prenositi kapital između Hrvatske i neke od država EU-a te iskoristiti propise kojima se olakšava prekogranično plaćanje. Hrvatski poduzetnici sada se mogu pridružiti kolegama iz EU-a u natjecanju za ugovore o javnoj nabavi diljem EU-a, dok mala poduzeća sada imaju pristup financiranju iz Europske investicijske banke DeutschEnglishfrançais.

I sama Hrvatska sada može pristupiti europskim fondovima za regionalni razvoj. Strukturni i kohezijski fondovi EU-a danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska pomoći će zemlji u ulaganju u istraživanje i inovacije, mala poduzeća, održiva radna mjesta i inicijative za rješavanje problema kao što su nedostatak kvalifikacija i nezaposlenost.

Tim sredstvima upravlja Europska komisija. Ako hrvatski građanin ili poduzeće ulože pritužbu protiv Komisije – ili bilo koje druge institucije ili tijela EU-a – tu će pritužbu istražiti Europski ombudsman.

Predstavljamo Hrvatsku

Hrvatska je mala zemlja s populacijom od 4,5 milijuna stanovnika. Graniči s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Mađarskom, Srbijom i Slovenijom te ima preko 1200 otoka i otočića, od kojih je 48 nastanjeno. Hrvatska je valuta kuna, no Hrvatska će, kada ispuni kriterije stabilnosti cijena, javnih finacija i deviznog tečaja, uvesti euro.

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice