Navigointipolku

Tervetuloa Kroatia! - 01/07/2013

Ilotulitusraketteja Kroatian ja Slovenian rajan yllä © Reporters

Kroatiasta on tullut EU:n 28. jäsenmaa. Uusi EU-maa toivotettiin tervetulleeksi unioniin Zagrebissa 30. kesäkuuta järjestetyissä virallisissa juhlallisuuksissa, ja juhlinta jatkui pitkälle yöhön.

On kulunut vain 20 vuotta siitä, kun Kroatia itsenäistyi silloisesta Jugoslaviasta. Kymmenen vuotta sitten maa haki EU:n jäsenyyttä. Tänään se liittyy 27 muun maan poliittiseen ja taloudelliseen unioniin, joka sai alkunsa vuonna 1958.

Jäseneksi liittymisen vaiheet

Ennen liittymistään EU:hun Kroatian on täytynyt saattaa monet säädöksensä ja hallinnolliset menettelynsä yhdenmukaisiksi EU:n kanssa. Se on muun muassa uudistanut oikeusjärjestelmänsä täysin ja muuttanut perustuslakiaan niin, että yleisten syyttäjien riippumattomuus on taattu. Kroatian hallitus on myös perustanut erityisen korruptiontorjuntaelimen.

Muihin uudistuksiin lukeutuvat rajojen asettaminen kasvihuonekaasupäästöille ja elintarviketurvallisuutta koskevien standardien uudistaminen.

EU-jäsenyyden hyödyt kroatialaisille

Kroatian kansalaiset voivat nyt nauttia kaikista EU-kansalaisuuden eduista. Jos kroatialainen sairastuu oleskellessaan toisessa EU-maassa, hän on oikeutettu samaan terveydenhoitoon kuin kyseisen maan omat kansalaiset. Jos hänellä on ongelmia nettiostosten suhteen, hänellä on turvanaan EU:n kuluttajansuoja. Kroatialaiset voivat nyt myös soittaa matkoiltaan kotiin entistä edullisemmin muiden EU-maiden matkapuhelinverkoista.

Yritykset voivat vastedes siirtää pääomia Kroatian ja muiden EU-maiden välillä ja hyötyä entistä yksinkertaisimmista menettelyistä maiden rajat ylittävässä maksuliikenteessä. Kroatialaiset yritykset pääsevät mukaan kilpailemaan julkisia hankintoja koskevista sopimuksista EU:ssa. Maan pk-yritykset voivat nyt hakea rahoitusta Euroopan investointipankilta DeutschEnglishfrançais .

Kroatian alueet voivat EU-jäsenyyden myötä saada tukea EU:n aluekehitysrahastosta. EU:n rakenne- ja koheesiorahastot auttavat Kroatiaa investoimaan tutkimukseen ja innovointiin, tukemaan pk-yrityksiä sekä edistämään kestävää työllisyyttä ja aloitteita, joilla korjataan osaamisvajeita ja torjutaan työttömyyttä.

Rahoitusta hallinnoi Euroopan komissio. Jos kroatialainen yksityishenkilö tai yritys on tyytymätön komission tai jonkin muun EU:n toimielimen tai viraston toimintaan, hän voi tehdä valituksen Euroopan oikeusasiamiehelle.

Perustietoa Kroatiasta

Kroatia on pieni maa, jonka väkiluku on vajaat 4,5 miljoonaa. Sen rajanaapureita ovat Bosnia ja Hertsegovina, Unkari, Montenegro, Serbia ja Slovenia. Maan alueeseen kuuluu yli 1 200 saarta, joista vain 48 on pysyvästi asuttuja. Kroatian rahayksikkö on kuna, mutta maa aikoo ottaa käyttöön euron, kun se täyttää mm. hintavakauteen, julkiseen talouteen ja valuuttakurssien vakauteen liittyvät euroalueen edellytykset.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä