Διαδρομή πλοήγησης

Καλωσόρισες Κροατία! - 01/07/2013

Πυροτεχνήματα στα σύνορα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας © Reporters

Η Κροατία είναι η 28η χώρα που προσχωρεί στην ΕΕ. Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 30 Ιουνίου, ενώ οι εορτασμοί συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα.

Μόλις 20 χρόνια πριν, η Κροατία πολεμούσε για την ανεξαρτησία της από την τότε Γιουγκοσλαβία. Πριν από μια δεκαετία η χώρα υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ. Από σήμερα συμμετέχει μαζί με 27 άλλες χώρες σε μια πολιτική και οικονομική ένωση που δημιουργήθηκε το 1958.

Η πορεία προσχώρησης στην ΕΕ

Προτού προσχωρήσει στην ΕΕ, η Κροατία έπρεπε να εναρμονίσει πολλούς από τους κανόνες και τις διοικητικές διαδικασίες της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για παράδειγμα, αναμόρφωσε πλήρως το δικαστικό της σύστημα και άλλαξε το σύνταγμά της για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία των εισαγγελέων. Η κυβέρνηση συνέστησε επίσης ένα όργανο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τον καθορισμό ορίων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την αναπροσαρμογή των προτύπων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τι σημαίνει η προσχώρηση για τους πολίτες της Κροατίας;

Οι πολίτες της Κροατίας απολαμβάνουν από σήμερα όλα τα οφέλη της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Α αρρωστήσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούνται την ίδια υγειονομική περίθαλψη με τους υπηκόους αυτής της χώρας. Αν αντιμετωπίσουν πρόβλημα με ηλεκτρονικές αγορές, καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των καταναλωτών. Επίσης, τα τέλη περιαγωγής για τους Κροάτες που τηλεφωνούν στη χώρα τους ενώ βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι τώρα πολύ χαμηλότερα.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, μπορούν να διακινούν κεφάλαια ελεύθερα μεταξύ της Κροατίας και άλλων χωρών της ΕΕ και να επωφελούνται από τους κανόνες που διευκολύνουν τις διασυνοριακές πληρωμές. Οι κροατικές επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον, όπως και αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις σε όλη την ΕΕ. Επίσης, οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας έχουν πλέον πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων DeutschEnglishfrançais .

Η Κροατία έχει επίσης πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και το ταμείο συνοχής θα βοηθήσουν τη χώρα να επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία, στις μικρές επιχειρήσεις, στη δημιουργία σταθερής απασχόλησης και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ειδικότητες και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Υπεύθυνη για τη διαχείριση της χρηματοδότησης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν ένας πολίτης ή μια επιχείρηση της Κροατίας υποβάλει καταγγελία κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλου οργάνου ή οργανισμού της ΕΕ, η καταγγελία αυτή θα διερευνηθεί από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή.

Παρουσίαση της Κροατίας

Η Κροατία είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, η οποία συνορεύει με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία. Έχει πάνω από 1.200 νησιά, από τα οποία μόνο 48 κατοικούνται σε μόνιμη βάση. Το νόμισμα είναι προς το παρόν το κούνα. Η Κροατία όμως θα υιοθετήσει το ευρώ μόλις εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια σε τομείς, όπως η σταθερότητα των τιμών, τα δημόσια οικονομικά και η συναλλαγματική σταθερότητα.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι