Sti

Velkommen Kroatien! - 01/07/2013

Fyrværkeri over grænsen mellem Kroatien og Slovenien © Reporters

Kroatien bliver det 28. land, der kommer med i EU. Den officielle ceremoni fandt sted i Zagreb den 30. juni, og festlighederne fortsatte til langt ud på natten.

For bare 20 år siden kæmpede Kroatien for sin uafhængighed af det daværende Jugoslavien. For ti år siden søgte landet om optagelse i EU. I dag slutter det sig til 27 andre lande i en politisk og økonomisk union oprettet i 1958.

Vejen til EU-medlemskab

Inden Kroatien kunne blive optaget i EU, måtte det tilpasse mange af sine regler og administrative procedurer til reglerne og procedurerne i EU. Det har f.eks. måttet reformere hele sit retssystem og ændre sin forfatning for at sikre en uafhængig anklagemyndighed. Regeringen har også måttet oprette et organ for bekæmpelse af korruption.

Af andre reformer kan nævnes fastsættelse af grænser for udledning af drivhusgasser og vedtagelse af standarder for fødevaresikkerhed.

Hvad får Kroaterne ud af det?

Kroatiens befolkning har nu alle fordelene af EU-borgerskabet. Hvis de bliver syge i et andet EU-land, har de ret til samme sundhedspleje som lokalbefolkningen. Hvis de har problemer med en bestilling på internettet, er de omfattet af EU's standarder for forbrugerbeskyttelse. Og det bliver nu meget billigere for kroaterne at ringe hjem fra et andet EU-land.

Kroatiske virksomheder kan nu frit flytte kapital mellem Kroatien og andre EU-lande og nyde godt af regler, der letter betalinger over landegrænserne. Virksomhederne vil nu også kunne byde på offentlige kontrakter i hele EU på lige fod med virksomheder fra andre EU-lande. Landets små virksomheder har nu adgang til støtte fra Den Europæiske Investeringsbank DeutschEnglishfrançais .

Kroatien kan nu også få støtte fra EU's Fond for Regionaludvikling. EU's struktur- og samhørighedsfonde vil hjælpe landet med at investere i forskning og innovation, små virksomheder, varige arbejdspladser og initiativer til at mindske manglen på kvalificeret arbejdskraft og arbejdsløshed.

Støtten forvaltes af Europa-Kommissionen. Hvis en kroatisk borger eller virksomhed klager over Kommissionen – eller en af de andre EU-institutioner – vil det blive undersøgt af Den Europæiske Ombudsmand.

Kort om Kroatien

Kroatien er et lille land med en befolkning på omkring 4,5 millioner. Det grænser op til Bosnien-Hercegovina, Ungarn, Montenegro, Serbien og Slovenien. Kroatien har over 1 200 små og store øer, hvoraf kun 48 er fast beboede. Kroatiens valuta er i øjeblikket kuna, men landet vil indføre euroen, så snart det opfylder kriterierne på områder som prisstabilitet, offentlige finanser og valutakursstabilitet.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links