Навигационна пътека

Добре дошла, Хърватия! - 01/07/2013

Фойерверки на границата между Хърватия и Словения © Reporters

Хърватия е 28-та страна, която се присъединява към ЕС. Официалната церемония се състоя в Загреб на 30 юни и празненствата продължиха до късно през нощта.

Само преди 20 години Хърватия се бореше за независимост от тогавашна Югославия. Преди десетилетие страната кандидатства за членство в ЕС. Днес тя се присъединява към 27 други държави в политически и икономически съюз, чието начало бе поставено през 1958 г.

Пътят към членството в ЕС

Преди да влезе в ЕС, Хърватия трябваше да хармонизира много от своите правила и административни процедури с тези на ЕС. Например, тя извърши цялостна реформа на своята съдебна система и промени конституцията си, за да се гарантира независимостта на прокурорите. Правителството също така създаде орган за борба с корупцията.

Сред другите реформи са определяне на ограничения за емисиите на парникови газове и адаптиране на стандартите за безопасност на храните.

Каква е ползата за хърватите?

Хърватите вече могат да се възползват от всички предимства на гражданството на ЕС. Ако се разболеят в друга страна от Съюза, те имат право на същата медицинска помощ като нейните граждани. Ако имат проблеми с онлайн поръчка, те могат да се ползват от стандартите на ЕС за защита на потребителите. Също така таксите за роуминг за хърватите, когато се обаждат вкъщи от друга страна от ЕС, вече са много по-ниски.

Що се отнася до предприятията, те могат да прехвърлят капитал между Хърватия и останалите страни от ЕС и да се възползват от правилата, улесняващи трансграничните плащания. Хърватските фирми вече ще могат да участват в процедури за възлагане на обществени поръчки в целия ЕС. Малките предприятия в страната вече могат да получават финансиране от Европейската инвестиционна банка DeutschEnglishfrançais .

Самата Хърватия вече има достъп до финансиране от ЕС за регионално развитие. Структурните фондове и Кохезионният фонд на ЕС danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska ще помогнат на страната да инвестира в научни изследвания и иновации, малките предприятия, устойчиви работни места и инициативи с цел справяне с недостига на умения и безработицата.

Финансирането се управлява от Европейската комисия. Ако хърватски гражданин или предприятие подаде жалба срещу Комисията – или друга институция или орган на ЕС – тя ще бъде разгледана от Европейския омбудсман.

Представяне на Хърватия

Хърватия е малка страна с население от почти 4,5 млн. души. Тя граничи с Босна и Херцеговина, Унгария, Черна гора, Сърбия и Словения. Страната има над 1200 острова, 48 от които са с постоянно население. В момента използваната валута е куна, но Хърватия ще приеме еврото, след като изпълни критериите в области като ценова стабилност, публични финанси и стабилност на валутния курс.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки