Sökväg

Litauen tar över EU-ordförandeskapet - 28/06/2013

Flagga med det litauiska EU-ordförandeskapets logotyp © www.eu2013.lt

Trovärdighet, tillväxt och öppenhet är Litauens prioriteringar när det blir EU:s nya ordförandeland den 1 juli. Litauen hoppas på goda resultat nu när EU-länderna har enats om en budget för 2014–2020.

Litauen har lovat att agera som en ”opartisk medlare” i beslutsprocessen under de närmaste halvåret. Många av besluten ska bidra till att hjälpa EU ur den pågående lågkonjunkturen.

Litauen är ett av de EU-länder som hanterat krisen bäst. Därför är landet kanske väl lämpat att hjälpa EU med att få fart på tillväxten igen. Efter en kraftig BNP-minskning med nästan 15 procent 2009 började Litauens ekonomi växa igen 2010. Under 2013 väntas landet ha en av de starkaste ekonomierna i EU.

Om Europaparlamentet godkänner EU-budgeten på 960 miljarder euro väntar ett hårt jobb för Litauen – man måste driva igenom cirka 70 rättsakter så att EU kan fortsätta att finansiera projekt och verksamheter på områden som forskning och regional förnyelse.

Litauens planer för det kommande halvåret summeras i mottot ”ett trovärdigt, växande och öppet EU”.

Trovärdighet

Litauen anser att finansiell stabilitet är en förutsättning för EU:s ekonomiska trovärdighet och strävar därför efter sundare offentliga finanser. Ett viktigt steg på vägen är bankunionen DeutschEnglishfrançais och reformerna av finansmarknaden.

Litauen vill också få EU-länderna att genomföra de reformer som man redan kommit överens om, t.ex. bättre ekonomisk styrning. Man vill också fördjupa samarbetet i den ekonomiska och monetära unionen.

Tillväxt

Den inre marknaden utan nationella gränser för människor, varor, tjänster och pengar kan driva på tillväxten och skapa nya jobb, t.ex. inom energi och forskning.

Öppenhet

Närmare samverkan mellan EU och dess östra grannländer och frihandelsavtal med länder som Japan, Kanada och USA ska bidra till att stärka bilden av EU som öppet och frihandelsvänligt.

Det här är första gången som Litauen är ordförandeland i EU. Den litauiska regeringen har förberett sitt uppdrag genom att nära följa det irländska ordförandeskapets arbete under första halvan av 2013.

Det litauiska ordförandeskapets webbplats DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar