Navigacijska pot

Litva na krmilu EU, dosežen dogovor o proračunu EU - 28/06/2013

Zastava z logotipom litovskega predsedovanja EU © www.eu2013.lt

Glavne prednostne naloge Litve, ki 1. julija prevzema šestmesečno predsedovanje EU, bodo verodostojnost, gospodarska rast in odprtost EU. Njihova uresničitev bo lažja, saj so se voditelji EU zdaj sporazumeli o proračunu za obdobje 2014–2020.

Litva se je zavezala, da bo v prihodnjih šestih mesecih, ko bo krmilila postopek odločanja EU, ravnala kot „poštena posrednica“. Cilj mnogih sprejetih odločitev bo izvleči Evropo iz sedanjega gospodarskega mrtvila.

Litva je med tistimi državami EU, ki se najuspešneje spopadajo s krizo. Poskus oživitve gospodarske rasti v EU bo tako morda v pravšnjih rokah. Litva je krizo najmočneje občutila leta 2009, ko je njen BDP padel za skoraj 15 %, leta 2010 pa je spet beležila gospodarsko rast. Po napovedih bo leta 2013 med gospodarsko najuspešnejšimi članicami EU.

Če bo Evropski parlament potrdil proračun v vrednosti 960 milijard evrov, si bo Litva prizadevala spraviti skozi zakonodajni postopek približno 70 aktov, ki bodo omogočili črpanje sredstev EU za projekte in dejavnosti na različnih področjih od raziskav do regionalnega razvoja.

Litovske načrte za prihodnjih šest mesecev povzema slogan „verodostojna, uspešna in odprta Evropa“.

Verodostojnost

Po mnenju Litve je ekonomska verodostojnost EU odvisna od njene finančne stabilnosti, zato namerava poskrbeti za bolj zdrave finance Unije. Ključen pri tem bo napredek v zvezi z bančno unijo DeutschEnglishfrançais in reformami finančnega trga.

Prednostno si bo prizadevala primorati države EU, da izvedejo že dogovorjene reforme, denimo v zvezi z ekonomskim upravljanjem, in utrditi ekonomsko in monetarno sodelovanje znotraj tako imenovane ekonomske in monetarne unije.

Gospodarska rast

Možnosti za gospodarsko rast in zaposlovanje se skrivajo v enotnem trgu, s katerim je EU odpravila nacionalne meje za pretok ljudi, blaga, storitev in denarja. Litva si bo v času predsedovanja prizadevala vanj vključiti vse ustrezno blago in storitve, denimo tudi energente in raziskave.

Odprtost

EU bi svoj sloves odprtega trga še utrdila, če bi poleg prostotrgovinskih sporazumov z državami kot ZDA, Japonska in Kanada poskrbela še za tesnejše sodelovanje s svojimi vzhodnimi sosedami.

Litva tokrat prvič prevzema predsedovanje Svetu EU. Litovska vlada se je na to pripravila v sodelovanju z irsko vlado, ki je bila na krmilu EU v prvi polovici leta 2013.

Spletišče litovskega predsedstva DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave