Navigációs útvonal

Litvánia áll az EU kormányrúdjánál – röviddel azután, hogy megállapodás született a 7 éves pénzügyi keretről. - 28/06/2013

Zászló, rajta a litván elnökség logójával © www.eu2013.lt

Az uniós elnökség tisztségét július 1-jétől hat hónapon át Litvánia tölti be. A litván elnökség prioritásai: hitelesség, növekedés és nyitottság. Vilniusnak könnyebb lesz előrehaladást elérnie e három tengely mentén, miután az Uniónak sikerült megegyeznie a 2014–2020-as költségvetésről.

Litvánia hatékony és pártatlan közvetítőként kíván eljárni a következő hat hónapban, mialatt az EU elnökségi tisztségét tölti be. Célja, hogy átsegítse Európát a jelenlegi gazdasági nehézségeken.

A válság elleni küzdelemben Litvánia az EU élvonalában áll, ami alkalmassá teheti az országot arra, hogy újra növekedési pályára állítsa az Uniót. Az ország gazdasága 2009-ben jelentősen visszaesett (GDP-je majdnem 15%-kal csökkent), 2010-től azonban ismét növekedésnek indult. 2013-ban a balti állam várhatóan a legjobban teljesítő országok egyike lesz.

Ha az európai parlamenti képviselők megegyeznek a 960 milliárdos eurós költségvetésről, Litvániának kb. 70 jogszabályt kell tető alá hoznia, hogy az EU továbbra is támogatni tudja a közcélú projekteket és tevékenységeket a legkülönbözőbb területeken, kezdve a kutatástól egészen a vidéki területek fellendítéséig.

Litvánia az elkövetkezendő hat hónap mottójául a „hiteles, növekvő és nyitott Európa” címszavakat választotta.

Hitelesség

A litván elnökség kiemelt hangsúlyt helyez a tagországok államháztartásainak rendezésére, mivel úgy véli, az EU gazdasági hitele a pénzügyi stabilitástól függ. Az ország ennek érdekében haladást igyekszik elérni a bankunió DeutschEnglishfrançais és a pénzügyi piacok reformja terén.

Vilnius többek között ösztönözni fogja a tagállamokat, hogy hajtsák végre a korábban elfogadott (pl. gazdaságirányítási) reformjaikat, és fűzzék szorosabbra gazdasági és pénzügyi kötelékeket az ún. gazdasági és monetáris unión keresztül.

Növekedés

A belső piacnak – a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását biztosító térségnek – potenciális növekedésösztönző és munkahelyteremtő ereje van. A litván elnökség el szeretné érni, hogy valamennyi fontos áru és szolgáltatás (ideértve az energiatermékeket és kutatási tevékenységet) szabadon áramoljon az EU belső piacán.

Nyitottság

Az EU és keleti szomszédjai közötti szorosabb integráció, valamint az olyan országokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodások, mint az Egyesült Államok, Japán és Kanada, azt az üzenetet fogják közvetíteni, hogy az EU nyitott a világ többi országa felé.

Ez az első alkalom, hogy Litvánia betölti az uniós elnökségi tisztséget. A litván kormány szorosan együttműködött az ír kormánnyal, hogy felkészüljön az előtte álló feladatokra. Írország 2013 első felében volt az EU soros elnöke.

A litván elnökség weboldala DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek