Navigacijski put

Litva preuzela kormilo EU-a na dan kada je postignuta suglasnost o sedmogodišnjem proračunu - 01/07/2013

Zastava s logotipom litvanskog predsjedanja EU-om © www.eu2013.lt

Litva preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om 1. srpnja, a tijekom kojeg će njezini najvažniji prioriteti biti vjerodostojnost, rast i otvorenost. Napredak u svakom od njih bit će jednostavniji kada su se nacionalni vođe usuglasili oko proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Litva je obećala da će biti 'iskreni agent' prilikom upravljanja procesom donošenja odluka tijekom sljedećih šest mjeseci. Mnoge od tih odluka imat će za cilj pomoći Europi da izađe iz trenutne gospodarske krize.

Kao jedna od najuspješnijih zemalja Europe u rješavanju krize, Litva je u dobrom položaju pomoći uspostaviti ponovni rast EU-a. Nakon naglog pada 2009. godine, kada je njezin BDP pao za gotovo 15%; Litva je 2010. godine ponovno počela bilježiti rast. Očekuje se da će tijekom 2013. biti među najuspješnijim gospodarstvima EU-a.

Ako se zastupnici Europskog parlamenta slože oko proračuna od 960 milijardi eura, Litva će morati progurati oko 70 propisa kako bi se projekti i aktivnosti u područjima od istraživanja do regionalne obnove nastavili financirati novcem EU-a.

Planovi Litve za idućih šest mjeseci mogu se sažeti sloganom 'vjerodostojna, rastuća i otvorena Europa'.

Vjerodostojnost

Litva smatra da gospodarska stabilnost EU-a ovisi o financijskoj stabilnosti i stoga namjerava osigurati sigurnije javne financije u bloku. Ključan čimbenik bit će napredak bankovne unije DeutschEnglishfrançais i reforme financijskog tržišta.

Prioriteti će uključivati poticanje država EU-a da implementiraju prethodno dogovorene reforme, primjerice o ekonomskom upravljanju, i jačanje gospodarske i monetarne suradnje unutar onoga što je poznato kao gospodarska i monetarna unija.

Rast

Jedinstveno tržište – uklanjanje nacionalnih granica za ljude, robu i novac – ima potencijal poticanja rasta i stvaranja radnih mjesta. Tijekom predsjedavanja Litva želi osigurati uključenost svih relevantnih roba i usluga, poput energije i istraživanja.

Otvorenost

Uža suradnja između EU-a i njegovih istočnih susjeda, uz sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama kao što su SAD, Japan i Kanada, pomoći će pojačati reputaciju EU-a kao otvorene zajednice.

Ovo je prvi put da Litva preuzima predsjedanje EU-om. Vlada se za to pripremala u suradnji s irskom vladom, koja je bila na čelu tijekom prve polovice 2013.

Stranica predsjedavanja Litve DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice